Federer túlórázott, és elsöpörte a szenzációt

Fucsovics jól kezdett, de gigászi csatájában alul maradt Baszilasvilivel szemben.


Roger Federer kicsit túlórázott hétfő este az Arthur Ashe stadionban, de hiába vesztette el az első szettet az indiai Sumit Nagal ellen, a szenzáció elmaradt. A US Open nyitányán Serena Williams kiütötte Marija Sarapovát (6:1, 6:1), míg Fucsovics Márton hiába vezetett 3:1-re az 5. szettben végül 3 óra 41 perces csatában kikapott Nikoloz Baszilasvilitől. 

A szezon utolsó Grand Slam-versenyén az idén is csak egyetlen magyar szerepelt a férfiak 128-as főtábláján. A 16 amerikai, 14 francia és 11 spanyol mellett további 38 országból indultak teniszezők és még tizenhatból szerepelt csak 1-1 játékos. Fucsovics Márton negyedszer próbálkozott a legjobbak között, de tudta, hogy az első győzelme megszerzéséhez extrát kell nyújtania. A sorsolása valamivel kedvezőbb volt, mint egy éve, amikor Novak Djokovic ellen kezdett, de azért Nikoloz Baszilisvilinél bőven kaphatott volna könnyebb ellenfelet a 64 közé kerülésért. Igaz, a grúznál már háromszor jobbnak bizonyult az idén, a négy meccsük alatt, de a vele egykorú, 17. kiemelt eszméletlen teniszre képes – nem véletlenül nyerte meg másodszor is a hamburgi ATP 500-as tornát júliusban. Amikor múlt csütörtökön elkészült a sorsolás, akkor úgy nézett ki, hogy Fucsovics Mártonnak a 16 közé kerüléshez sorozatban Nikoloz Baszilasvilit, Tomas Berdychet és Fabio Fogninit kellene legyőznie. Ehhez képest hétfőn a cseh és az olasz is korán kiesett.  

A legjobb magyarnak összesen kettő mérkőzése volt augusztusban, mert Montrealban és Cincinnatiban is kikapott az első fordulóban, ami nem javította az önbizalmát. A US Open előtti két hét így csak edzéssel telt.

A nem kifejezetten optimális előjelek ellenére a magyar remekül kezdte a mérkőzést: egyből brékelt és az sem zavarta meg, hogy a grúz 1:3-ról érte utol. Még kétszer elnyerte riválisa adogatását és úgy tűnt, nagyon érzi, mit kell játszania. Az ugyan várható volt, hogy Baszilasvili első szerva százaléka javulni fog és lesznek olyan szakaszai a csatának, amikor szinte megállíthatatlanul lövi majd a labdát mindkét oldalról. A kérdés úgy szólt, hogy mennyi ideig tart majd, amíg sül a keze és lesz-e Fucsovicsnak válasza. 

Drámai csatában maradt alul Fucsovics a US Open-en

3 óra 41 percig tartott az összecsapásuk Nikoloz Baszilasvilivel.

A 2. szett és talán a mérkőzés (legalább egyik) kulcsa a 8. játékban volt, amikor a magyar, 4:3-as vezetésénél bréklabdához jutott. Nem sikerült megcsinálni és a következő 11 labdamenetből csak egyet nyert meg, így el ment a játszma. Baszilasvili egyre ellenállhatatlanabbul teniszezett, Fucsovics okosan játszott, időnként hősiesen védekezett. A 3. szett egyértelműen a grúzról szólt (5:1-re is vezetett), de szerencsére a magyar nem tört meg, a játszma végén újra megtalálta a megfelelő játékot. Ennek ellenére a negyedikben kétszer is neki kellett brékhátrányból egyenlítenie, de utána parádés labdameneteket nyert, a szakértő közönség állva tapsolt. 

Három órája küzdöttek, kínozták egymást, keresték a megoldást, a szomszédos pályán már kettő női meccset is lejátszottak közben, amikor elkezdődött az ötödik játszma. Nem volt olyan kánikula, mint egy éve Djokovic ellen, de a nap gyilkos erővel égetett. Fucsovics Mártonnak ugyan továbbra sem ment igazán az első adogatás és a tenyeressel is többet hibázott, mint szokott, de remekül olvasta a játékot, nagyon okosan tördelte a ritmust a fonák nyeséseivel. Ő brékelt először, majd 3:1-nél fogadóelőnyhöz jutott, de a kimaradt lehetőség után megismétlődött a 2. szett rémálma. Küzdött, próbálkozott, de valami megszakadt és nem nyert több gémet.

„Már megtanultam, hogy az 5. szettben bármi lehet. Volt olyan, hogy én jöttem ki győztesen, ebben az évben egyszer sem én jöttem ki győztesen. Remélem, hogy ez majd meg fog fordulni. Igaz, Schwartzman, Fognini és Basilashvili is top 20-as teniszező.

Ami a mai meccset illeti, végig egy nagyon jó mérkőzés volt. Az 5. szettben, 3:1-nél volt egy bréklabdám, onnantól Basilashvili nagyon stabilan, összeszedetten kezdett játszani. Amikor 3:2-nél szerváltam, éreztem egy kis görcsöt a lábamban, nem tudtam úgy felmenni a szervánál, ennyin ment el. Igaz, addig sem adogattam túl jól, mert végig volt rajtam egy kis nyomás, Basilashvili az egyik legjobb ritörnöző a mezőnyben. Kiadtam magamból mindent, csalódott vagyok, hogy a vége ez lett. 

Tudom, sokszor mondtam már, de hiszem, hogy a következő 1-2-3 évben meg fognak fordulni ezek a meccsek. Még legalább 8-9 évig szeretnék a top 100-ban, a top 50-ben teniszezni. Itt vagyok a legjobbak között és már most is szorongatom a top játékosokat, van esélyem ellenük. 

Tanulságos volt az idei Grand Slam szezon, kétszer is az edzőm nélkül versenyeztem. Jövőre ez nem fordulhat elő. Olyan edzővel szeretnék dolgozni, aki minden versenyre el tud jönni velem. Ez fontos. Még nem tudom, hogy a párosban tudok-e indulni, de szeretném minél előbb elkezdeni a felkészülést a szeptemberi Davis-kupa mérkőzésre” - értékelt a 3:6, 6:4, 6:2, 3:6, 6:3-ra elvesztett csata után az interjúszobában Fucsovics Márton. 

Azért kedden sem maradunk magyar nélkül a US Openen. A selejtezőből a főtáblára jutott Babos Tímea, magyar idő szerint valamikor este tíz után lép pályára a spanyol Carla Suarez Navarro ellen. A magyar tavaly döntőt játszott a női párosban és az idén első kiemeltként indul. Partnere, Kristina Mladenovic jó formában van, hétfőn a 14. kiemelt Angelique Kerbert verte 7:5, 0:6, 6:4-re. 

Roger Federernek érdekes a New York-i története: 2004-től öt éven át sorozatban nyerte a US Opent, aztán 2009-ben, felejthetetlen csatában kikapott Juan Martin del Potrotól a döntőben és az elmúlt tíz évben nem tudott győzni, egyszer jutott a fináléba, de 2015-ben kikapott Djokovictól. Ennek ellenére még mindig ő a legnépszerűbb a keleti parton. Amikor kiderült, hogy hétfő este nem a címvédő Novak Djokovic, hanem a svájci játszik este az Arthur Ashe stadionban, akkor a jegyek ára hirtelen 40 dollárról 140-re nőt a másodlagos, internetes piacon. 

Mondjuk a felvezetés is parádés szereposztást hozott: Serena Williams és Marija Sarapova 2004-ben mérkőzött először és abban az évben a fiatal orosz kétszer is jobbnak bizonyult az amerikainál. A rivalizálásuk az elmúlt 15 évben elég egyoldalúra sikeredett, Serena Williams sorozatban 18-szor győzte le a szőke szibériait. Nagy változást a hétfői találkozójuk sem hozott, Sarapova megint a legjobbat hozta ki ellenfeléből, ki is kapott 6:1, 6:1-re.

Mindössze 59 percig tartott a két Grand Slam-bajnok párbaja így senki nem gondolta, hogy közel éjfélig tart majd a program a centeren. Roger Federerre egy ismeretlen indiai legény várt, aki leginkább azért tűnt érdekesnek, mert Nagalnak hívják, de nem Nadal. Nem kis meglepetésre az ázsiai megnyerte az első szettet, de aztán helyre állt a rend és a svájci 2 óra 30 perc alatt 4:6, 6:1, 6:2, 6:4-re győzött.   

„Fontos volt, hogy gyorsan elfelejtsem az első szettet és ne engedjem őt el a folytatásban. Tudtam, hogy jobban kell adogatnom és nem szabad annyit hibáznom”- értékelt röviden a borostás Roger Federer, aki megígérte, hogy a szerdai mérkőzésére megborotválkozik. 

Fotó: The New York Times

Videók