Ivkovics: Tizenegy éve vagyok kapitány és sosem vallottunk szégyent!

A mester büszke a csapatára, akik kivívták a jogot az olimpiai előselejtezőre.


 Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány szerint az utolsó két világbajnoki selejtezőjére készülő magyar férfi kosárlabda-válogatott már teljesítette a célkitűzését azzal, hogy bejutott a nyári olimpiai előselejtezőbe.

"Nagyon büszke vagyok a csapatra. A legfontosabb célunk a nyári olimpiai előselejtező kiharcolása volt, és ezt sikerült is elérni. Az, hogy a vb-selejtezők utolsó ablakában is van esélyünk kijutni a világbajnokságra, csak ráadás. Tizenegy éve vagyok szövetségi kapitány, és sosem vallottunk szégyent" - mondta a hétfői sajtótájékoztatón a szakvezető.

Szalay Ferenc, a szövetség (MKOSZ) elnöke kiemelte, hogy ez a nemzeti csapat mindig harcol, és soha nem adja fel.

"Ott voltunk az Európa-bajnokságon, a világbajnoki selejtezőkön pedig helytálltunk, akármi lesz az utolsó két meccs eredménye. Az, hogy a FIBA a 15. helyen rangsorol minket, azt mutatja, hogy nemcsak mi látjuk magunkat jobbnak, hanem nemzetközi szinten is úgy gondolják, fejlődtünk" - jelentette ki az MKOSZ vezetője a nemzetközi szövetség európai selejtezős rangsoráról.

A válogatott képviseletében Eilingsfeld János a küszöbön álló meccsekről beszélt.

"Kemény mérkőzések várnak ránk Litvániában és hazai pályán a bosnyákok ellen, de csak a saját dolgunkra koncentrálunk. Ezúttal is mindkét meccset meg akarjuk nyerni, nem számolgatunk. Vannak hiányzók, de nem erre koncentrálunk, hanem arra, hogy minél jobban teljesítsünk" - utalt arra az Atomerőmű játékosa, hogy Hanga Ádám és Allen Rosco klubkötelezettségei miatt marad távol, Vojvoda Dávid pedig jogi és anyagi vitába keveredett korábbi ügynökével, ezért a nemzetközi szövetség (FIBA) felfüggesztette a játékjogát.

A magyarok csütörtökön lépnek pályára Litvániában, majd vasárnap Szombathelyen zárják a vb-kvalifikációt a bosnyákok ellen. A válogatott történetének első világbajnoki szereplése két módon valósulhat meg: az első forgatókönyvben Montenegró mindkét hátralévő mérkőzését elveszíti, az Ivkovics-legénység pedig mindkét találkozóját megnyeri. A másik lehetőség egy hármas holtverseny, mivel ha a nemzeti együttes nem győz Litvániában, akkor a montenegróiakkal és a bosnyákokkal együtt 6/6-os mérleggel zár, és az egymás elleni eredmények, majd azon belül a pontarányok döntenek egy bonyolult számítás végén.

Az európai vb-selejtezősorozat 32 együttessel rajtolt. Júliusban minden négyesből az első három gárda jutott tovább a kvalifikáció második szakaszába, amely hétfőn fejeződik be. Mind a négy csoportból az első három válogatott utazhat az augusztus 25-től szeptember 10-ig tartó vb-re, amelynek a Fülöp-szigetek, Indonézia és Japán ad otthont.

A párizsi olimpia férfi kosárlabdatornájára automatikusan kap egy helyet a rendező Franciaország, hét kvóta pedig a vb-n talál gazdára. A fennmaradó négy helyről egy kétlépcsős ötkarikás selejtező dönt, az elsőre, a kontinentális szinten sorra kerülő előselejtezőre augusztusban kerül sor azon csapatok - köztük a magyarok - számára, amelyek bejutottak a vb-kvalifikáció második szakaszába.

A magyarok a szeptemberi Európa-bajnokságon mind az öt csoportmeccsüket elvesztették Kölnben, s végül a 23. helyen zártak.

Fotó: Marius Becker/picture alliance via Getty Images

Videók