Marozsán kikapott, a franciák nyerték a tatabányai selejtezőt

Marozsán Fábián két szettben kikapott Ugo Humbert-től szombaton a Tatabányán rendezett Magyarország-Franciaország tenisz Davis Kupa-selejtező utolsó mérkőzésén, így az ellenfél jutott tovább 3-2-es összesítéssel a döntő csoportkörébe.


 A mindent eldöntő egyest az eredeti tervek szerint Piros Zsombor vívta volna Ugo Humbert-rel. Csakhogy mivel Piros lábsérüléssel küszködik, Nagy Zoltán kapitány Valkusz Máténak vagy Marozsán Fábiánnak szavazhatott bizalmat, végül utóbbi lett a "befutó".

Kettejük első találkozójának egyértelműen a világranglistán 86. ellenfél volt az esélyese, aki Davis Kupa-újoncként pénteken megverte Fucsovics Mártont. A metzi játékos már a 25. helyen is megfordult a rangsorban, három ATP-trófeát gyűjtött, 2021-ben pedig negyeddöntős volt a tokiói olimpián.

A 23 éves magyar is a második egyéni meccsére készült a DK-ban, az elsőt elvesztette a 2021-es torinói DK-végjátékban a horvát Nino Serdarusic ellen. Önbizalmát ugyanakkor növelhette, hogy két órával korábban Valkusszal az oldalán bravúros győzelmet aratott az esélyesebb francia duó ellen.

A sorsdöntő mérkőzés eleje igazolta a papírformát, Humbert tíz perc alatt 2:0-ra elhúzott, csakhogy a 161. helyen álló budapesti játékos utolérte őt. A hazai publikum öröme nem tartott sokáig, 3:4-nél újabb Humbert-brék következett, aztán a 24 éves ellenfél kiszerválta a 27 perces szettet.

A második felvonás is 0:2-vel indult, és 2:3-nál Marozsánnak volt labdája a visszabrékhez, de a franciát kisegítették a 200 kilométer/óra feletti adogatásai. Hamarosan 2:5 állt az eredményjelzőn, innen pedig Marozsán már csak egy gémet tudott hozni. A találkozó 1 óra 5 percig tartott.

Marozsán azzal kezdte a meccs után, hogy a páros ellenére nem volt fáradt az utolsó összecsapásra.

"Jó erőben voltam, és előzőleg számoltunk vele Mátéval, hogy pályára léphetünk, meg is beszéltük, hogy én fogok játszani" - jelentette ki. "Ez a szint más, mint ahol én játszom, szoknom kell ezt a ritmust, de fel akarok nőni a feladathoz. Örülök, hogy voltak szép pillanataim."

Humbert közölte, büszke a két győzelmére és a csapatára is.

"Újoncként végre átéreztem, hogy milyen ebben a válogatottban játszani, amely sokra hivatott. Jó érzés, hogy segíthettem továbbjutni a fináléba" - tette hozzá.

A győztes francia válogatott a döntő 16 csapatos csoportkörében folytathatja szereplését szeptemberben, míg a magyarok ugyanakkor - akárcsak tavaly Ukrajna ellen - osztályozót vívnak majd.

A franciák elleni immár hat Davis Kupa-összecsapáson csak egyszer, 1948-ban született magyar győzelem főként a legendás Asbóth József révén - azt a párharcot a párizsi Roland Garroson bonyolították le, ahol Asbóth az előző évben megnyerte a salakos Grand Slam-viadalt.

Fotó: MTI

Videók