A dopping miatt eltiltott Szun Jang nem adja fel, ott lenne Párizsban

Úgy tűnik a kínai úszót senki és semmi nem tudja megállítani.


A 2024-es párizsi olimpián ott szeretne lenni Szun Jang, minden idők legsikeresebb kínai úszója, akinek doppingvétség miatt kiszabott büntetését nyolcról négy év három hónapra mérsékelte kedden a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS), de Tokióban nem állhat rajthoz.

A 29 éves sportoló az állami The Paper nevű online újságnak nyilatkozott az ítélet másnapján, s határozottan kijelentette, hogy úszni akar három év múlva a párizsi játékokon. Egyúttal azt is elárulta, hogy a következő években ugyan nem indulhat versenyeken, de nem távolodik el a sportágtól, s elképzelhető, hogy fiatal úszókat edz majd.

"A testem remek fizikai állapotban van" - jegyezte meg. - "A nehézségek pedig segítenek, hogy fejlődjek és erősebb legyek."

A háromszoros olimpia és 11-szeres világbajnok gyorsúszó eltiltását tavaly február 28-tól számolják, és 2024. május 28-án jár le. A 2024-es párizsi olimpia - amikor Szun 32 éves lesz - július 26-án kezdődik, azaz, ha megússza a szintidőket, akkor ott már szerepelhet.

Szun doppingügye közel három évre nyúlik vissza: 2018 szeptemberében szerették volna ellenőrizni, de utasította segítőit, hogy törjék össze a levett vérmintáit tartalmazó fiolákat, amit ők meg is tettek. A vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) eltiltását akkor azért kerülte el, mert állítólag az ellenőrök nem tudták magukat megfelelően igazolni.

A FINA felmentő ítélete után Szun még szerepelhetett a kvangdzsui világbajnokságon 2019 júliusában, amelynek egyik legmegosztóbb személyisége volt a történtek miatt. Az uszodában a közönség nem kínai része folyamatosan kifütyülte, riválisai közül pedig az ausztrál Mack Horton és a brit Duncan Scott is úgy tiltakozott a szereplése ellen, hogy nem állt fel a 200 és 400 méter gyorson is győztes úszó mellé a dobogóra.


Mac Horton így tiltakozott.

Fotó: Visual China Group via Getty Images/Visual China Group via Getty Images

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) ugyanakkor a CAS-hoz fordult, amely tavaly februárban nyolc évre tiltotta el Kína egyik legnépszerűbb sportolóját. Meglátásuk szerint a minták megsemmisítése indokolatlan volt.

Azonban tavaly decemberben a svájci szövetségi bíróság új eljárásra kötelezte a CAS-t. Az indoklás szerint a Sportdöntőbíróság egyik tagja elfogult volt. Ezzel kapcsolatban az úszó ügyvédjeinek az eljárás során sikerült bizonyítaniuk, hogy a CAS-testület vezetője Kína-ellenes érzelmeket táplál, és erről már a nyilvánosság előtt is véleményt formált. Szun abban reménykedett ekkor, hogy indulhat a tavalyról idén nyárra halasztott tokiói olimpián.

A CAS végül nem nyolc évre, hanem 4 év, 3 hónapra tiltotta el Szunt, akinek 2014-ben egy másik doppingügy miatt már volt három hónapos kényszerpihenője.

Borítókép: Ian MacNicol/Getty Images

Videók