Doppingvétség miatt ideiglenesen eltiltották a súlyemelőt

Felfüggesztették az Eb-ezüstérmes orosz női sportolót.


Ideiglenesen eltiltotta a nemzetközi szövetség (IWF) Tatyjana Alejeva orosz női súlyemelőt, aki doppingügyének végleges lezárásáig nem indulhat versenyeken.

Az esetre reagálva Makszim Agapitov, az orosz sportági szövetség elnöke azt mondta a TASZSZ-nak, hogy a még 2015-ben levett, és a moszkvai laborban tárolt mintájának utólagos elemzése nyomán függesztette fel a versenyzőt az IWF. A Lausanne-ban elvégzett analízis a tiltólistás dehidro-klórmetiltesztoszteron származékát mutatta ki nála.


Fotó: Stringer/Anadolu Agency/Getty Images

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a központi támogatással zajló, széleskörű oroszországi doppingolás lelepleződése nyomán még 2015-ben felfüggesztette a moszkvai laboratórium működését, amely hosszas huzavona után csak a múlt év elején adta át a WADA-nak orosz sportolók - köztük Alejeva - 2012 és 2015 közötti ellenőrzéskor levett doppingmintáinak adatbázisát. A 29 esztendős súlyemelő a 2017-es és a 2019-es Európa-bajnokságon is ezüstérmesként végzett, előbbin a 63, utóbbin az 59 kilogrammos súlycsoportban.

Borítókép: Stringer/Anadolu Agency/Getty Images

Videók