Rapport Richárd "román állampolgár lett" - majd kiderült, hogy mégsem

Lezárult a magyar nagymester honosítási ügye?


 Végleg eldőlt, hogy a legelőkelőbb helyen jegyzett magyar sakkozó Rapport Richárd - aki másfél éve már román színekben indult -, megkapta az állmpolgárságot is. Ez volt a hír egészen délutánig. 

Román sajtóforrások szerint a 28 éves, Szombathelyen született sakkozó március 21-én letette az állampolgársági esküt. Az egykori magyar ranglistavezető feleségével, a szintén sakkozó, szerbiai születésű és magyar állampolgársággal is bíró női nagymesterrel, Rapport Jovánával együtt lett román állampolgár.

A román sportági szövetség 2022 szeptemberében jelentette be, hogy Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását. Az átigazolás mögött Sacha Dragic milliomos állt, aki visszautasíthatatlan szponzori ajánlatot tett Rapportnak.

A Magyar Sakkszövetség (MSSZ) korábban tiltakozott a „váltás” ellen, de a FIDE ezt elutasította, a román szövetség végül fogadó félként 50 ezer eurót fizetett Magyarországnak.

Rapport volt világbajnokjelölt, sakkolimpiai ezüstérmes, csapatban Európa-bajnoki bronzérmes, U20-as világbajnoki ezüstérmes, U18-as csapat Európa-bajnoki bronzérmes. A legfiatalabb magyar nagymester volt, aki elérte a 2700 Élő pontot.

Jelenleg 2719-es Élő-pontszámmal rendelkezik, ezzel a 29. helyet foglalja el a világranglistán, ahol volt már 5. is.

Az este újabb híre viszont, hogy a Rapport Richárd megkereste az ügyet először megszellőztető sajtóorgánumot és határozottan cáfolta, hogy román állampolgár lenne: 

Reggel rengeteg üzenetet kaptam, folyamatosan küldték el nekem a cikkeket. Ezzel kapcsolatban azt szeretném mondani, hogy nem igaz. Ahogy több más sakkozónak, nekem is felajánlották ezt a lehetőséget, de visszautasítottuk. Nem ismerem a sajtó a működését, hogy miért írta meg tényként, de a lényeg az, hogy nem igaz, nem tettem állampolgári esküt” – jelentette ki Rapport Richárd.

(Fotó: facebook/Rapport Richárd)

 

Videók