Alonsót utolérte a Honda-motor: Vajon marad az Aston Martinnál így is?

Fernando Alonso menedzsere lerántotta a leplet az aktuális kapcsolatukról a Hondával.


Fernando Alonso "még mindig tiszteli a Hondát és a személyzetet", menedzsere, Alberto Fernandez szerint Alonso korábbi, a japán márkával kapcsolatos megjegyzései az elmúlt napokban kerültek ismét reflektorfénybe.

A hír, miszerint a Honda és Alonso jelenlegi csapata, az Aston Martin a 2026-os szezontól kezdődően gyári erőforrás-partnerséget jelentett be, felvetette a kétszeres világbajnok érzéseit a legutóbbi együttműködésével kapcsolatban - a McLarennél hírhedten "GP2-es motornak" nevezte az akkoriban rosszul teljesítő motort.

Tekintettel a 2015 és 2017 közötti korábbi együttműködésükre, a Honda embereit a megállapodásuk bejelentésekor Alonsóról kérdezték, és arról, hogy hajlandóak lennének-e újra együtt dolgozni - és nem zárták ki a jövőbeni partnerséget a spanyollal, "zseniális" pilótának titulálva őt, akit "nagyra becsülnek".

„Ha a csapat úgy dönt, hogy Alonso újra versenyzőnk lesz, akkor semmilyen kifogásunk nem lesz az ellen, hogy ő vezessen. Az elmúlt időszakban a Forma-1-ben felgyorsítottuk a fejlődésünket, miközben Alonsóval dolgoztunk együtt, és ez tette lehetővé, hogy megnyerjük a világbajnokságot” - mondta a Honda Racing Corporation elnöke, Koji Watanabe.

Ami azt illeti, hogy jelenleg hogyan áll a Hondával, Alonso menedzsere utalt arra, hogy a McLarennel folytatott küzdelmei ellenére is, a Red Bullal való 2021-es bajnoki cím megnyerése után milyen gyorsan gratulált a munkatársaiknak, ami annak a jele, hogy továbbra is tiszteli őket.

„Soha nem gondoltam, hogy Fernandóval probléma lenne a Hondával való kapcsolatunk szempontjából. Emlékszem, hogy a múltban mondott néhány kemény dolgot, de ezek nem csak a Hondának szóltak, és ha volt technikai probléma, azt mindig jelezte a Hondán kívül másnak is. Még mindig tiszteli a Hondát és a személyzetet. Szerintem ez abból is látszik, hogy a 2021-es utolsó futamon, Abu-Dzabiban Fernando meglátogatta a Honda munkatársait, és arra biztatta őket, hogy 'nyerjék meg a bajnokságot” - mondta Fernandez az Auto Sport japán kiadványnak.

Alonso ezután rövid időre megszakította az Auto Sport interjúját, és egyenesen arról kérdezték, hogy a jövőben is a Hondánál marad-e, amire mosolyogva válaszolt: "A szerződésem drága, nagyon drága."

Ezzel kapcsolatban Fernandez kifejtette, hogy még nem kezdődtek meg a tárgyalások arról, hogy Alonso a jelenlegi Aston Martin szerződésének lejárta után is folytassa. A Honda üzemi partnerként való érkezésével, hozzátette, hogy ez extra ösztönzést jelenthet számára, hogy a tervezettnél tovább maradjon a Forma-1-ben.

„Még nem kezdtünk tárgyalásokat a csapattal a 2026 utáni szerződésről, de az Aston Martin és a Honda közötti szerződéskötés minden bizonnyal erős motivációt jelent majd számára, hogy folytassa pályafutását" - zárta Fernandez.

Borítókép és fotók: Tóth Zsombor / Sport365

Videók