Vízilabda: ma edzőmeccs az olaszokkal, hétfőn Világliga rajt

Az ausztrálok elleni hétfői meccsel kezdi meg szereplését a férfi vízilabda világliga dubaji szuperdöntőjében a magyar válogatott.


Benedek Tibor legénysége az olaszokkal ma késő este vívandó római barátságos mérkőzést követően utazik tovább az arab emírségek legnépesebb városába, ahol négyes csoportjában Kanada és az Egyesült Államok legjobbjaival találkozik még. A másik kvartettet - az európai selejtezőből Magyarországhoz hasonlatosan csoportgyőztesként kijutott - Szerbia és Montenegró, továbbá Kína és Brazília alkotja.

Az első kört, amelyből mindenki továbblép, a folytatásban az egyenes kieséses szakasz követi, amikor is a keresztbejátszásos rendszerben a négyesek első helyezettjei a másik kvartett negyedikjeivel, a másodikként végzettek pedig a harmadikokkal csapnak össze. A négy nyertes kerül az elődöntőbe, a vesztesek az 5-8. pozícióért játszanak tovább.

A szabályok szerint a csoportkörben sincs döntetlen, így ha "ikszre" végeznek a felek, minden esetben büntetődobások jönnek. Az ötméteres-párbajban diadalmaskodó válogatott két, az abban alulmaradó egy pontot kap, a "sima" győzelem három pontot ér.

A pénzdíjas dubaji torna győztese 100 ezer dollárhoz jut, de még az utolsónak is jár 15 ezer dollár, amely viszont csak az anyagi veszteség mérséklésére jó, merthogy a világliga kötelező nevezési díja 25 ezer dollárra rúg.

A férfiak első világligáját 2002-ben rendezték meg, a magyar csapat harmadik lett. Az eddigi összmérleg két arany, három ezüst, egy bronz, elsőként 2003-ban és 2004-ben végzett a magyar válogatott. A mostani a 13. kiírás, és összesítésben toronymagasan vezet Szerbia, amely egy-egy második és harmadik hely mellett hét alkalommal is világligagyőztes lett. Legutóbb tavaly nyert, a 2013-as döntőben a szerbek éppen a magyarokat gyűrték le.

VÍZILABDA
A Világliga Szuperdöntő magyar menetrendje
Hétfő:
Magyarország-Ausztrália 14.35

Kedd:
Magyarország-Kanada 15.30

Szerda:
Magyarország-Egyesült Államok 14.30

Videók