Vízilabda Eb: kiütéses győzelemmel negyeddöntősök a Merész-lányok

A világbajnoki bronzérmes magyar női válogatott 16-5-re legyőzte vasárnap a brit csapatot a budapesti vízilabda Európa-bajnokság A csoportjának utolsó fordulójában, ezzel a második helyen végzett a négyesben.


A Hajós uszoda ötezres nézőközönsége előtt a szigetországiak szereztek vezetést, de Merész András szövetségi kapitány alakulata gyorsan válaszolt: Keszthelyi Rita duplájával már a hazai együttesnél volt az előny, majd brit egyenlítést követően ismét Keszthelyi talált be (3-2).

A "szoros viszony" innentől megszűnt: Csabai Dóra, utána pedig a center Bujka Barbara érzékeltette hatásosan a valós erőviszonyokat (5-2).

A második negyedben szépítettek a vendégek, a negyedszer sem hibázó Keszthelyi parádés ejtéssel módosított 6-3-ra, a hetedik magyar gólt pedig Tóth Ildikó jegyezte (7-3).

Még fel sem ocsúdhattak a britek, amikor Keszthelyi megúszás végén a rivális kapusának fejét is igénybe véve megszerezte saját maga ötödik, s csapata nyolcadik találatát (8-3).

A nagyszünet után Antal Dóra bal felső sarkos bombával jelentkezett be, Bujka megúszás-góljával pedig már 10-3-ra vezetett a magyar csapat.

És nem volt megállás: Tóth elronthatatlan passzt kapott, Szücs Gabriella pedig látványos távoli íveléssel vette be a britek hálóját (12-3).

A negyed hajrájában a rivális is betalált, ám a részsikerre válaszul Bujka "lemásolta" Szücs mutatványát (13-4).

A záró nyolc perc egynegyede pergett le, amikor az ötödik brit gól megszületett.

Bujka csavarral ragadtatta tapsra a nézőket (14-5), majd Kisteleki Hanna állította elő a "közte tízet", zárásként pedig az ő átadásából a hat gólig jutott Keszthelyi a 16-5-ös végeredményt.

A vízilabda Európa-bajnokságok történetében ez volt a magyar női válogatott 60. győzelme.

"Igyekeztünk olyan taktikával játszani, hogy kijöjjön az egyéni képességekbeli különbség a két csapat játékosai között. Gyakoroltunk is kicsit ezen a meccsen" - mondta Merész András szövetségi kapitány, aki szerint mind a 13 pólósa dicséretet érdemel.

Ami a további programot illeti, a két csoportelső - Hollandia és Spanyolország - automatikusan a legjobb négy közé lépett, míg a másik két kiadó helyért keresztbe játszanak a második és harmadik helyezettek, méghozzá kedden Magyarország-Oroszország (16.30 ó) és Olaszország-Görögország (18.00) szereposztásban.

Ezen a napon rendezik meg az Eb 7. helyéről határozó mérkőzést is Nagy-Britannia és Franciaország között (15.00).

A magyar szakvezető a leendő ellenféllel kapcsolatban azt mondta, nem szabad engedni, hogy az oroszok leforduljanak és könnyű gólokat szerezzenek, illetve javítani kell az emberelőnyös helyzetek hatékonyságán.

VÍZILABDA
Európa-bajnokság, A csoport, 3. forduló:
Magyarország - Nagy-Britannia 16-5 (5-2, 3-1, 5-1, 3-1)

Videók