Újfajta lebonyolítás a vízilabda Eb-n

Két divízióban rendezik meg jövő év elején a vízilabdázók Európa-bajnokságát.


Az európai szövetség pénteken közölte, hogy a magyar aranyéremmel zárult U20-as férfi világbajnokságon már alkalmazott rendszert vezetik be a felnőtteknél is, azaz a legjobb csapatok két négyes csoportban szerepelnek az első divízióban, míg a selejtezőből érkező válogatottak alkotják a másodikat.

Az első divíziók csoportgyőztesei és másodikjai automatikusan a nyolc közé jutnak, míg a harmadik és negyedik helyezettek a második divízióból érkezőkkel játszanak a negyeddöntőbe jutásért.

Az első ilyen lebonyolítású felnőtt világverseny egyik érdekessége az lesz, hogy a férfiaknál az olimpiai bajnok szerb válogatott várhatóan csak a második divízióban szerepel - ehhez még tovább kell jutnia a kontinentális selejtezőből -, mivel a legutóbbi spliti Európa-bajnokságon óriási meglepetésre nem jutott a nyolc közé.

Mindez azt jelenti, hogy a nyolc között az egyik válogatott vélhetően már a világ egyik legjobb csapatával kerül szembe, azaz különös jelentősége lesz a csoportgyőzelemnek és a második helynek, vagyis már az első körben kiélezett meccsekre lehet számítani.

A 2024-es Európa-bajnokságot január 3. és 16. között az izraeli Netanyában rendezik.

Borítókép: Andrea Staccioli/Insidefoto/LightRocket via Getty Images

Videók