Példakép a medence szélén: Benedek Tibor

"Szurkolói gondolatok rovatunk"


Elgondolkodtató írásra bukkantunk Gedővári Dóra vízilabda rajongó Facebook-oldalán, amit most változtatás nélkül megosztunk olvasóinkkal.

"Ülök a Komjádiban a lelátón, mert mérkőzés van és a háromszoros olimpiai bajnok, Benedek Tibor előttem 1 méterre játékost cserél. Oldalra tekint, int az egyik játékosának, de nem az mozdul, akinek az intés szólt, mire Tibor: Bocs, bocs, nem Te, hanem Bertold.....

Ott áll előttem egy edző, egy sportoló, egy példakép, aki a nálánál 30 évvel fiatalabb játékosától elnézést kér, hogy nem volt egyértelmű a csere intés.Ülök és nézem Őt. Sokat beszélgettem már vele és mindig is példakép volt számomra, nemcsak a sporteredményei miatt, hanem azért, ahogyan ezeket az eredményeket elérte és azért, amilyen EMBER Ő. Az az alázat, ahogy élsportoló korában dolgozott, ahogyan a vízben játszott, ahogyan sportvezetőként dolgozott és dolgozik most is és ahogyan Ő most irányítja ezeket a fiatalokat az UVSE-nél.Az a hangnem, ahogy Ő beszél, az a viselkedés, amivel megtiszteli mind az ellenfeleket, mind a játékosait, mind a másik embert, mind a nagybetűs ALÁZATRÓL árulkodik. Talán a siker titka mégiscsak ez marad ( az én akartam jobban mellett ), mert a szisztematikus szakmai munka, ahogyan ezeket a "gyerekeket" hétről-hétre tanítja, gyakoroltatja, beugrik melléjük a vízbe az egy csoda és minden tisztelet az övé, de az az alázat, ahogyan ő viselkedik, az érdemel igazán tiszteletet.
 
Minden tiszteletet megérdemel. Talán egyszer majd ezt is tanítani fogják valamelyik egyetemen, hogy hogyan kell bánni a gyerekekkel, hogy azok szeressék a sportot, amit űznek, hogy ott maradjanak a pályán, ameddig csak lehet, hogy minden nap többek legyenek, nemcsak fizikálisan és technikailag, hanem emberileg is.
Mert ez az utóbbi talán a legtöbb, amit egy edző adhat a tanítványnak. Már, aki képes erre......
Köszönöm Tibi az élményt! Megint. Ismét."
 
 
 
Fotó: Fotó: Varga Jennifer, UVSE

Videók