Egy igazi példakép volt a medence szélén is Benedek Tibor

Amikor egy szurkoló szavai szívbe markolnak…


Életének 48. évében, súlyos betegség után csütörtök hajnalban elhunyt Benedek Tibor háromszoros olimpiai aranyérmes, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, a magyar férfi válogatott korábbi szövetségi kapitánya - közölte a Magyar Vízilabda Szövetséggel családja.

Az alábbi, elgondolkodtató írásra  egy éve bukkantunk Gedővári Dóra vízilabda rajongó Facebook-oldalán, ami most fájdalmas módon még nagyobb jelentéssel bír.
Az írást változtatás nélkül megosztjuk olvasóinkkal.

"Ülök a Komjádiban a lelátón, mert mérkőzés van és a háromszoros olimpiai bajnok, Benedek Tibor előttem 1 méterre játékost cserél. Oldalra tekint, int az egyik játékosának, de nem az mozdul, akinek az intés szólt, mire Tibor: Bocs, bocs, nem Te, hanem Bertold.....

Ott áll előttem egy edző, egy sportoló, egy példakép, aki a nálánál 30 évvel fiatalabb játékosától elnézést kér, hogy nem volt egyértelmű a csere, intés. Ülök és nézem Őt. Sokat beszélgettem már vele és mindig is példakép volt számomra, nemcsak a sporteredményei miatt, hanem azért, ahogyan ezeket az eredményeket elérte és azért, amilyen EMBER Ő. Az az alázat, ahogy élsportoló korában dolgozott, ahogyan a vízben játszott, ahogyan sportvezetőként dolgozott és dolgozik most is és ahogyan Ő most irányítja ezeket a fiatalokat az UVSE-nél. Az a hangnem, ahogy Ő beszél, az a viselkedés, amivel megtiszteli mind az ellenfeleket, mind a játékosait, mind a másik embert, mind a nagybetűs ALÁZATRÓL árulkodik. Talán a siker titka mégiscsak ez marad ( az én akartam jobban mellett ), mert a szisztematikus szakmai munka, ahogyan ezeket a "gyerekeket" hétről-hétre tanítja, gyakoroltatja, beugrik melléjük a vízbe az egy csoda és minden tisztelet az övé, de az az alázat, ahogyan ő viselkedik, az érdemel igazán tiszteletet.

Minden tiszteletet megérdemel. Talán egyszer majd ezt is tanítani fogják valamelyik egyetemen, hogy hogyan kell bánni a gyerekekkel, hogy azok szeressék a sportot, amit űznek, hogy ott maradjanak a pályán, ameddig csak lehet, hogy minden nap többek legyenek, nemcsak fizikálisan és technikailag, hanem emberileg is. Mert ez az utóbbi talán a legtöbb, amit egy edző adhat a tanítványnak. Már, aki képes erre...... Köszönöm Tibi az élményt! Megint. Ismét."

Az eredeti poszt, amely 2019. május elsején lett publikálva:


Sport365.hu - Benedek Tiborra emlékezik a nemzetközi sportsajtó

A tragikusan fiatalon elhunyt háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tiborra emlékezik volt csapata, az olasz Pro Recco, ahol Benedek 2007-2012 között játszott. "A vízilabda elveszítette a valaha volt egyik legnagyobb bajnokát, aki három olimpiai aranyérmet nyert Magyarországgal." A Pro Recco ezzel zárja soarait a megemlékezésben: "Viszlát Tibor, írtál egy darabot a történelemünkből.

Sport365.hu - "A vízilabdázás sötét hete" - pályatársai emlékeznek Benedek Tiborra

Benedek Tibor halálhíre nemcsak a vízilabdasportot, hanem az egész sportvilágot megrázta. A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóról szurkolók milliói mellett pályatársai is megemlékeznek. Risztov Éva, a veszprémi kézilabdacsapat, és Gyurta Dániel is a közösségi oldalán emlékezett meg róla. A Veszprémi Kézilabdacsapatot is mélyen megrendítette a gyászhír.

Sport365.hu - "Sosem mondhatom már el, mit jelentettél nekem" - megható vallomás Benedek Tibor legnagyobb ellenfelétől

A ma hajnalban elhunyt Benedek Tibortól megható vallomással búcsúzik az egyik, hanem legnagyobb ellenfele a szerb Aleksandar Sapic. A most 42 éves szerb vízilabdázó saját Facebook oldalán tette közzé a bejegyzést. " Most kaptam meg az elmúlt évek egyik legszörnyűbb hírét. Benedek Tibor elhunyt.

Forrás: Facebook/Gedővári DóraFotó:
Fotó: Clive Rose/Getty Images

Videók