A világbajnok kislánya igazi Wonder Woman

Drávucz Rita kislányának történetéből mindenki erőt meríthet.


A világbajnok vízilabdázó gyermeke 2013-ban látta meg a napvilágot. A kislány egy ritka betegséggel született, amelynek következtében a járás egyelőre csak álom számára. Ennek ellenére az első pillanatban érződik, Flóra egy kiegyensúlyozott, életvidám, örökmozgó gyerkőc. Bár útjuk sosem volt kikövezett, a nehézségek ellenére boldogan élnek.

A III. Kerületi TVE uszodája előtt találkozunk. Rita épp edzésre igyekszik és hozza magával Flórát is, aki vidáman nyitja ki az autó ajtaját és már mutatja is a divattervezős könyvét. Meséli, hogy a farmerjét nemrég az apukájával vagdosta ki, mert így jobban tetszik neki. Mikor rákérdezek, hogy divattervező szeretne-e lenni, mondja, hogy igen, de ő kutyáknak fog ruhákat készíteni. Ekkor már a család négylábú kedvence, Sámson is szóba kerül, Flóra pedig kéri anyukája telefonját, és megmutatja róla a legjobb képeket.


Flóra épp azt mutatja, miylen karkötőt tervezett magának.

Amikor az interjúhoz készülődünk, érdeklődve kérdezgeti, hogy mi mire való, s később még operatőrként és riporterként is kipróbálja magát.

Az örök vidámság és boldogság mögött azonban hosszú út áll.

„Az a pozitív energia, ami Flórát körülveszi, egy borzasztóan nagy építkezés eredménye” – mondja Drávucz.


Anya és lánya sokszor együtt is úsznak, vízilabdáznak.

Flóra dongalábbal született így néhány hónap leforgása alatt hétszer gipszelték be a lábát. Ezt követően kúszni és mászni megtanult ugyan, de a felállás már problémát okozott neki. A család közel egy évig élt bizonytalanságban, mire gyermeküknél diagnosztizálták a Charcot Marie Tooth-t.


Míg Drávucz Rita dedikál, Flóra figyelmesen követi, mi történik körülötte.

Az idegsejteket érintő betegség a legtöbb embernél csak 30 éves kor környékén jön elő, és olyanok is akadnak, akik tünetmentesen leélik az életüket hordozókként. Flóra kivételnek számít, hiszen nála már alig 1 éves korában jelentkeztek az első tünetek. Bár a központi idegrendszere nem sérült, az idegrostok egy része elhal, így nem képes közvetíteni az információkat a láb izmaiba.
 

Arra várunk, hogy mikor lesz csoda. Mert valamikor eljön! - Drávucz Rita

A világbajnok vízilabdázó minden nap azért küzd, hogy kislánya megtanuljon járni.


A diagnózis igazi sokként hatott a szülőkre, de Rita kibőgte magát és tudta, lépniük kell. Azóta is nap mint nap mindent megtesznek gyermekük gyógyulásáért, mert tudják a „csoda” létezik csak az a kérdés, mikor jön el az ideje.

„Ha valami még nem elérhető a szülő kitapossa, hogy elérhető legyen” -mondja.
A kislány életében a barátoknak is fontos szerepe van.

Bár Flóra esete a genetikai háttér miatt teljesen egyedinek számít, a szülők úgy érzik nincsenek egyedül, hiszen rengeteg támogatást kapnak. Nem csak más, sérüléssel élő gyermekek szülei álltak melléjük, hanem szinte az egész ország is. A legújabb robotterápiás kezeléshez rengetegen hozzájárultak, annak érdekében, hogy ez a kicsi lány egyszer járni tudjon.


A robotterápiás kezelésre szánt összeg az Együtt a Kisangyalokkal Alapítvány segítségével gyűlt össze.

Fotó: Facebook.com/Drávucz Rita _ WonderFlóra

A ma még egyedülállónak számító robotterápia során a Lokomat névre hallgató innovatív eszközt használják majd, amiből mindössze egy van az országban. A terápia során Flórát "felfüggesztik", így úgy tudja gyakorolni a járást, hogy nem kell megtartania saját testsúlyát. A gép különlegessége, hogy miközben Flóra sétál, egy képernyőn szuperhősként látja majd magát. Amikor megtesz egy-egy lépést csillagokat gyűjthet a képernyőn, így egyből visszacsatolást kap a befektetett munkáról.


Flóra fejlődésében az úszás is rengeteget segít.

Annak ellenére, hogy a statisztikai adatok alapján előfordulhat, hogy a kislánynál a rekeszizmok is érintettek lehetnek, a szülők nem aggódnak, és mindig csak a következő feladatra koncentrálnak:

"Erre nagyon figyelünk, de jelen pillanatban ezzel a tünettel hála Istennek nem kell foglalkoznunk, nem tapasztaltunk még légzésproblémát. Most az a feladatunk, hogy fejlesszük a láb- és törzsizmát, megelőzzük a csontritkulást és a gerincferdülést azzal, hogy minél többet áll, és a lábára terhel, sajnos a két lába eltérően fejlődik, emiatt elengedhetetlen a szakember jelenléte a fejlesztések során."

"Fontos az orvosi követés, az ortopéd-, genetikai orvos, valamint az ortézisekkel, segédeszközzel foglalkozó szakemberek együttműködése a Flóra fejlődése érdekében."

Az igazi Wonder Woman

Valószínűleg nem túlzunk nagyot, ha azt állítjuk ez a videó a Sport365 történetének egyik legcukibb felvétele. A világbajnok Drávucz Rita és kislánya Flóra e...


Flóra pedig szinte erőn felül küzd az álmaiért, miközben a családdal karöltve haladnak a nem mindig egyenes, ugyanakkor szeretettel és reménnyel teli úton. Habár vannak nehezebb napjaik, és a gyógytorna sem mindig kellemes, a kislányról sugárzik a boldogság. Amikor édesanyjával egymást kérdezgetik a kameránk előtt, megjegyzi alig várja, hogy belecsobbanjon a vízbe, és még azt sem bánja, hogy az egy kicsit hideg és mély számára.


Flóra édesanyjához hasonlóan imádja a vizet.

Az uszodában pedig mintha egy új világ nyílna: Flóra kacagva érkezik meg az úszódresszében, majd olyan erővel dobja hozzám a vízilabdáját, hogy alig bírom elkapni. Nem sokkal később megjönnek a barátai is, a medence partján pedig egymást váltják a mutatványok. Kézenállás, cigánykerék, majd be a vízbe.
 

Vízilabdázás Drávucz Rita kislányával

Flóra igazi örökmozgó, és bár kedvenc sportága az ülőröplabda, a vízilabdától sem jön zavarba.


Bár Flórának az ugráshoz egy kis segítségre van szüksége a lányok türelmesen várják, hogy rajtra kész legyen, majd együtt vetik magukat a hullámokba, ahol Flóra számára eltűnnek a korlátok, és ugyanolyanná válik mint társai. Itt lesz igazi Wonder Woman.

Amennyiben ön is szeretné nyomon követni Flóra gyógyulását, megteheti a Facebook.com/Drávucz Rita _ WoonderFlóra oldalon.

Ha pedig bárki segíteni szeretné Florcsi fejlődését, egy a gyermek számára nyitott folyószámlára utalt összeggel teheti meg. 

A Flóra számára létrehozott számla adatai:

Drávucz Rita

11773030-00923389

IBAN: HU28 1177 3030 0092 3389 0000 0000

 


Borítókép és képek: Sport365/Erdős Géza

 

Sport365.hu - Drávucz Rita: Nem úszom halálra magam, de most élvezem igazán a vizet

Drávucz Rita 14 éves korában kezdett vízilabdázni, és bár kislánya születésekor volt egy hosszabb kihagyás az életében, szeretett sportágától nem tud elszakadni. Arról beszélgettünk vele, hogy 26 év után mi motiválja, és hogy az edzéseket miként egyezteti össze mindennapi munkájával és családanyai szerepével.

Videók