Úszás

Vizes vb: hétfőn nincs magyar továbbjutó az úszóknál

 

Közülük elsőként 100 méter háton Szabó-Feltóthy Eszter ugrott az Aspire Dome medencéjébe. A 22 éves versenyzőnek a 200 méter a fő száma, így itt csak "melegített", 1:02.80 perces idejével a 26. helyen zárt.

"Ez nem volt túlságosan összeszedett így elsőre, de azért annyira nem volt vészes. Az biztos, hogy a kétszázra már összeszedetteb leszek, ez a mai amolyan medencét bejárató sportolás volt" – nyilatkozott az MTI-nek Szabó-Feltóthy.

A férfiaknál ugyanebben a számban a 4×100 méteres gyorsváltó befejező embereként vasárnap ötödik Jászó Ádám indult. A pécsi sportoló decemberben úszott olimpiai indulást érő, 53.51 másodperces időt, amitől most kereken egy másodperccel (54.51) maradt el, és a 19. helyen fejezte be szereplését.

"Ezt egyáltalán nem így terveztem, úgy érzem, a tegnap esti váltó még nagyon bennem maradt, nem tudtam túl sokat pihenni. Lassan kezdtem, és egyszerűen későn kapcsoltam már a végén, nagyon elmentek tőlem" – mondta a magyar versenyző, aki még 50 méter háton és a váltókban lesz érdekelt a világbajnokságon.

Férfi 200 méter gyorson az a Németh Nándor képviselte a magyar színeket, aki a váltó első tagjaként úszott a vasárnapi fináléban. A BVSC kiválósága 1:47.52 perces idővel ugyancsak a 19. helyen zárt. Mint elmondta a verseny után, szerette volna teljesíteni ebben a számban is az olimpia szintet (1:46.26), de úgy tűnik, erről le kell mondania.

"Kifejezetten készültünk arra, hogy háromszor is erősen tudjak úszni, persze nem vagyok a legfrissebb, viszont elégedetlen vagyok, hiszen edzésen nagyon jól mentek a második százak. Ilyen kezdésre simán jobbat kellett volna úsznom. Valahogy ez a kétszáz nem áll össze, még egyszer pedig egyszerűen nincs idő felkészülni rá, szóval szerintem ezt most az olimpiáig el kell engedni, aztán meglátjuk" – fogalmazott Németh a vegyes zónában.

A délelőtti program zárásaként a női 1500 méter gyors három középfutamát rendezték, Késely Ajna a másodikban, a 0-s pályán kapott helyet: a 22 éves magyar úszó 16:34.84 perces idővel futamában csak a nyolcadik, összesítésben pedig a 16. helyen zárt, így nem jutott be a döntőbe.

A futamot követően Késely elárulta, a vb-t megelőző dubaji edzőtábor nem úgy sikerült számára, ahogyan szerette volna, de ilyen eredményre nem feltétlenül számított. Megjegyezte, nem tudott a saját tempójában úszni, amikor pedig látta maga mellett a riválisokat, képtelen volt ritmust váltani.

Az esti programban egyetlen magyar sem lesz érdekelt.

Borítókép: Szabó-Feltóthy Eszter a női 100 méteres hátúszás előfutama után a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 12-én. MTI/Kovács Tamás