Vizes vb 2023 pénteki körkép: Kós Hunor aranyérme a nap fénypontja

Kövesse a vizes világbajnokság legfontosabb híreit állandóan frissülő körképünkben!


 Javában zajlanak a fukuoakai vizes világbajnokság küzdelmei, számos magyar sportolóval. A versenynapok legfontosabb híreiről rendszeresen frissülő körképpel jelentkezünk. Nézzük, mi történik július 27-én, csütörtökön:


14:50 - A kínai Csin Haj-jang 2:05.48 perces világcsúccsal nyert férfi 200 méter mellen a fukuokai vizes világbajnokság medencés úszóversenyeinek hatodik napján.

A 24 éves versenyző az ausztrál Zac Stubblety-Cook tavaly májusban felállított 2:05.95 perces rekordját adta át a múltnak. A második helyen az immáron ex-világcsúcstartó végzett.

A kínai versenyző ezzel történelmet írt, ő lett az első úszó, aki egy világbajnokság az 50, a 100 és 200 méter mell küzdelmeit is megnyerte.

Eredmények:
férfi 200 m mell, világbajnok:
------------------------------
Csin Haj-jang (Kína) 2:05.48 - világcsúcs
2. Zac Stubblety-Cook (Ausztrália) 2:06.40
3. Matt Fallon (Egyesült Államok) 2:07.74

14:34 - Kós Hubert aranyérmes, ezzel kapcsolatban minden részlet itt:

 

14:02 - Szabó Szebasztián 50 méter gyorson, Szabó-Feltóthy Eszter és Burián Katalin pedig 200 méter háton maradt le a döntőről a fukuokai vizes világbajnokság medencés úszóversenyeinek hatodik napján.

Az elődöntőkben érdekelt magyarok közül elsőként Burián ugrott medencébe, a 28 éves magyar versenyző a délelőtti előfutamát "kicentizte", 2:11.94 perccel éppen továbbjutott a 16. helyen. Burián végül nem sokat javult, 2:11.47-es ideje a 12. helyre volt elég.

"Nem tudom mi történik, ugyanolyan keményen edzem, mint korábban, mégis nagyon távol vagyok. Érthetetlen számomra, olyan időket úsztam itt edzésen, amik alapján nem tudtam volna elképzelni, hogy ne ússzak 2:08 perc körül. Most rendbe kell tennem magam, mert ha jövőre is így megy, akkor én...." - nyilatkozott az MTI-nek Burián.

Ezt követően jött az áprilisi országos bajnokságon az olimpiai szintet már teljesítő Szabó-Feltóthy Eszter, akinek 2:10.38 perces ideje a kilencedik legjobb volt az előfutamban. A magyar versenyző 2:09.90 percre javított, de éppen lemaradt a fináléról, mivel 9. lett.

"Kilencedik nevezési idővel jöttem ide, azaz hoztam a papírformát. Nyilván örült volna a lelkem egy döntőnek, de így is nagyon élveztem az úszást, végre ez az év jó volt" - összegezett az MTI-nek Szabó-Feltóthy.

Szabó Szebasztián 50 méter gyorson a délelőtti előfutamban egyéni legjobbjától (21.60) - amivel tavaly a Duna Arénában negyedik lett - mindössze hét századdal elmaradva, 21.67 másodperccel csapott célba és a második idővel készülhetett a középdöntőre. A győriek kiválósága szemre szinte tökéletesen rajtolt (59 századmásodperc volt a reakcióideje), ezúttal azonban valamit elhibázott, hiszen futamában csak a nyolcadik lett 22.16-tal, összesítésben pedig a középdöntő utolsó helyén végzett, azaz 16. lett.

Petrov Iván, Szabó edzője a futam után elárulta, tanítványának a rajt után, miközben jött fel a víz alól, szétcsúszott a keze, ez pedig ezen a távon végzetes hiba.

 
13:05 - Varga Zsolt bízik csapatában a görögök elleni döntő előtt.

12:29 - Hollandia válogatottja nyerte a fukuokai olimpiai kvalifikációs világbajnokság női vízilabdatornáját, miután a pénteki döntőben ötméteresekkel legyőzte a spanyol csapatot.

A vb-ről ez a két együttes szerzett olimpiai kvótát. A fináléban a spanyoloknak kétgólos hátrányt ledolgozva, az utolsó negyedben sikerült ötméteres-párbajra menteniük a meccset. A végletekig kiélezett döntőt végül úgy nyerték meg a hollandok, hogy egyetlen ötméterest sem hibáztak el, míg a rivális részéről egy játékos rontott.

Az előző négy világbajnokságon és három olimpián győztes amerikai csapat csak az ötödik helyért játszhatott, melyet végül - szintén ötméteresekkel - a magyarok ellen meg is szerzett.

A bronzérem sorsa is eldőlt már korábban pénteken, a dobogó alsó fokára az olaszok állhattak fel, miután 16-14-re verték az ausztrálokat. 

08:23 - Az olaszok végeztek a harmadik helyen a fukuokai olimpiai kvalifikációs világbajnokság női vízilabdatornáján.

Az olasz csapat - amely a torna legnagyobb meglepetését okozta azzal, hogy a negyeddöntőben legyőzte az amerikaiakat - a pénteki bronzmérkőzésen, gólgazdag összecsapáson 16-14-re nyert az ausztrálok ellen.

Az olaszok legutóbb a 2015-ös kazanyi vb-n voltak dobogósok, akkor ugyancsak az ausztrálokat győzték le a bronzcsatában.

Bíró Attila együttese magyar idő szerint 9.30 órakor az előző négy világbajnokságon és három olimpián győztes amerikai csapattal játszik az ötödik helyért.

A találkozót az M4 Sport élőben közvetíti.

A világbajnokságról a két döntős, a spanyol és a holland válogatott szerzett olimpiai kvótát.

Eredmények:
női vízilabdatorna:
bronzmérkőzés:
Olaszország-Ausztrália 16-14 (5-4, 5-6, 3-1, 3-1)
a 7. helyért:
Kanada-Görögország 14-12 (4-1, 1-4, 4-1, 1-4, 4-2) - ötméteresekkel

később:
az 5. helyért:
Egyesült Államok-MAGYARORSZÁG 9.30 (+FOTÓ)
döntő: Hollandia-Spanyolország 11.00 

08:20 - Ma sem maradunk továbbjutók nélkül úszásban az előfutamokat tekintve.

Borítókép: World Aquatics Championships

Videók