Magas színvonalú világbajnokságot ígérnek a szervezők

Magyarország példát mutat azzal, hogyan lehet egy ekkora világeseményt alig több mint 90 nap alatt megszervezni.


A legfrissebb adatok szerint 191 ország jelezte részvételét a jövő szombaton kezdődő és július 3-ig tartó magyarországi, a szervezők szerint elképesztően magas színvonalúnak ígérkező vizes világbajnokságon.

Ezt Szántó Dávid, az esemény szervezőbizottságának operatív vezetője mondta el azon a Duna Arénában tartott pénteki bejáráson, amelyen a sajtó képviselői számára többek között azt az utat is bemutatták, amelyen a versenyzők a bemelegítéstől a versenyzésen és az eredményhirdetésen át a sajtótájékoztatóig végig fognak haladni.

Szántó Dávid kiemelte: ez a világbajnokság több szempontból is más lesz, mint a 2017-es, amelyre eredetileg a Duna Arénát felépítették. Egyrészt a program most nem a műugrók, hanem az úszók eseményeivel indul majd, mert így jobban illeszkedik utóbbiak nyári versenyprogramjába. Lényeges eltérés lesz az is, hogy az aréna lelátóját költségtakarékosságból ezúttal nem nyitják meg, így a 2017-es helyzethez képest nem 12 ezren, hanem csak mintegy ötezren lehetnek ott a nézőtéren.

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, medence és belső tér

Mivel ezzel a kibővített lelátók alatti tereket is elvesztették a szervezők, a Duna Aréna mellett 115 konténert állították fel, amelyekben irodákat alakítanak ki, illetve a kisebb létszámú csapatokat ezekben helyezik el. Ennek kapcsán elárulta, hogy a legnépesebb úszódelegáció az amerikaiaké lesz, akik 50 versenyzővel és mintegy 30 kísérővel érkeznek majd Budapestre. Szántó Dávid hangsúlyozta, hogy apró gesztusokkal már a reptérre érkezéstől több figyelmet szentelnek a sportolók kiszolgálására annak érdekében, hogy nekik kizárólag a versenyzéssel kelljen foglalkozniuk. A Covid-tesztekre várva kényelmes babzsákokon pihenhetnek, de akár pingpongozásra is lesz lehetőségük. A medencetérbe vezető utat úgy alakítják ki, hogy a versenyzők a falakra felírt angol nyelvű motiváló üzeneteket is olvashatnak majd. A versenymedencét Németh Nándor, a 100 méteres gyorsúszás hazai csúcstartója mutatta be, aki bízik abban, hogy a kevesebb néző is ahhoz hasonló fantasztikus hangulatot varázsol majd a Duna Arénába, mint amilyet 2017-ben. Céljairól annyit mondott, hogy két egyéni számban, 100 és 200 gyorson, valamint három váltóban készül indulni, és ha minden számítása bejön, legalább tízszer kell majd rajtkőre állnia.

Lehet, hogy egy kép erről: 6 ember, álló emberek és , szöveg, amely így szól: „Fına WATER WORLD Fına WORLD CHAMPIONSHIPS BUDAPEST 2022 na 19. FINA VILÁGBAJNOKSÁG. BUDAPEST 2022 JÚNIUS 18. -JÚLIUS3. BIROS PÉTER GERSZEGI KRISZTINA DARNY TAMÁS MILÁK KRISTÓF KÓS UBERT FINA-BUDAPEST2022.COM KAPÁS BOGLÁ ARKA HOSSZÚ NKA VARGA DÉNES KESZTH HELY NAGY BUDAPEST FINABUDAPEST2022”

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség, egyben a szervezőbizottság elnöke arról beszélt, hogy Magyarország példát mutat azzal, hogyan lehet egy ekkora világeseményt alig több mint 90 nap alatt megszervezni. Hozzátette: bár a nézők száma ezúttal viszonylag limitált lesz, de biztos benne, hogy telt ház előtt újra megismétlődhet az a csoda, amely öt éve, hogy a közönség ereje, támogatása a legjobb helyre tudja behúzni a magyar versenyzőket. Az MTI-nek elmondta, személy szerint négy érem megszerzésében bízik. Elhangzott még néhány technikai adat is, ezek szerint 600 tonnányi ideiglenes tartószerkezetet és közel 1500 négyzetméter LED-falat állítottak fel, 6000 négyezetméternyi szőnyeget és 28,5 kilométer hosszú kamerakábelt fektettek le, és az eseményeket 154 kamerával fogják közvetíteni.

A lebonyolítást a helyszíneken összesen 1100 önkéntes segíti majd, akik közül az elsők már pénteken munkába álltak a Duna Arénában. Az előkészületek még tartanak, az aréna jelenleg még építési terület, de a szervezők ígérik, hogy hétfőre már minden rendben lesz, a versenyzők ugyanis ekkor kezdik meg az edzéseket a létesítményben.

Borítókép és fotók: Magyar Úszó Szövetség - Magyar úszóválogatott

Videók