Jakabosék a döntőben, megszületett a második világcsúcs is

Adam Peaty világcsúcsot úszott a Duna Arénában.


A Jakabos Zsuzsannával felálló címvédő Energy Standard nyerte a Duna Arénában zajló Nemzetközi Úszóliga (ISL) első elődöntőjét.

A Kapás Boglárkát, Telegdy Ádámot és Késely Ajnát is foglalkoztató NY Breakers a negyedik lett, így nem lesz ott a jövő heti fináléban. Másodikként a London Roar ment tovább, a harmadik a Tokyo Frog Kings lett.

A rövidpályás viadalon a magyarok közül Jakabos 200 méter pillangón a negyedikként zárt, ugyanebben a számban Kapás ötödikként csapott a célba. Négyszáz méter vegyesen Jakabos hatodik, Kapás nyolcadik lett, míg Telegdy 100 méter háton hetedikként végzett.

Vasárnap megszületett a második világcsúcs is az ISL idei kiírásában, ráadásul a brit Adam Peaty 100 méter mellen Cameron van der Burgh 2009-es cáparuhás, 55.61 másodperces rekordját faragta le 55.49 másodpercre.

Az ISL-sorozatban egy fordulóban egyszerre négy csapat küzd egymással. A lebonyolítás szerint minden csapatban 12-12 férfi és női úszó vehet részt egy viadalon, de két-két további versenyző is bevethető váltókban. Egy számban klubonként két úszó versenyez, a helyezések alapján pontokat kapnak a csapatok, így alakul ki a végső sorrend.

Az egyéni számokban 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 pontot lehet szerezni alapvetően - ugyanakkor ha valaki bizonyos előnnyel nyer, akkor pontokat rabolhat a többiektől -, míg a váltók dupla szorzóval járnak. Az úgynevezett csillagszóró futamban pedig - amelyben az 50 méter gyorsot egymás után háromszor kell leúszniuk a versenyzőknek, de mindegyik végén feleződik a mezőny - akár triplázni is lehet.

A sorozat második szezonja a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött, tíz csapat részvételével a Duna Arénában zajlik. A Magyarországra érkező sportolóknak az amerikai sportligákhoz (NHL, NBA) hasonlóan "buborékban" kell élniük. Tíz fordulót rendeztek az alapszakaszban, az elődöntők után a négycsapatos fináléra jövő hétvégén kerül sor.

Kép: Alex Davidson/Getty Images

Videók