Fejet hajt a világ, fejet hajt az olimpiai bajnok Cseh László előtt

Vang Sun egyetlen mozdulattal elárulta, mit jelentett Cseh László az egyetemes úszósportnak.


A friss olimpiai bajnok meghajolt a legendás úszó előtt.

2021. július 30-án hajnalban eljött a pillanat, Cseh László utoljára ugrott vízbe. Tudtuk, hogy egyszer eljön ez is, mégis talán kivétel nélkül mindenkiben furcsa érzések kavarogtak. 2004 óta Cseh László volt az egyik olyan sportoló, aki állandóságot és biztonságot kínált nekünk az olimpia oly gyorsan változó hétköznapjaiban.

Tudtuk, ha eljönnek az ötkarikás játékok ő ott lesz, és az is mindig biztos volt, hogy nem távozik üres kézzel. Soha nem nyert olimpiai aranyat, mégis a valaha volt legnagyobbak közé emelkedett.

Kétszeres világ-, és tizennégyszeres Európa-bajnokként, négy olimpia ezüsttel és két olimpiai bronzzal a tarsolyában is csak egy valami érdekelte, az úszás és az, hogy kihozza magából a maximumot. A szerény bajnok 36 évesen is odaállt a rajtkőre. Egy olimpián. Egy olyan sportágban, ahol már a harminchoz csak közelítőkre is furcsán néznek.

Mit odaállt! Úszott, legjobb tudása szerint. Nem levezetett, hanem mindent beleadott, olyannyira, hogy a döntőben találta magát. Nem elégedett meg ennyivel, az elődöntőhöz képest még itt is javított egy helyet, így hetedik helyezéssel zárt le egy olyan pályafutást, amire nehéz megfelelő szavakat találni.

Jöhetne a szokásos, mi lett volna, ha nincs Michael Phelps kérdés, de ez most teljesen lényegtelen, mert Cseh László így is olyat tett le az asztalra, amit csak nagyon kevesen mondhatnak el magukról. Talán több évtizednek kell majd eltelni ahhoz, hogy találjunk hozzá hasonlót. De tán nem is kéne keresni, hisz belőle csak egy van. Egy megismételhetetlen, egy úszó, egy valaha volt legjobb, ő a Cseh Laci.

Azt, hogy ez mennyire helyénvaló az is igazolja, hogy nemzetközi szinten sincs olyan sajtóorgánum, aki ne szuperlatívuszokban írt volna a mi Hősünkről.

No meg még valami. A friss olimpiai bajnok, Vang Sun a medencéből kimászva, ahelyett, hogy fogadta volna Csehtől a jogos gratulációt, megállt és meghajolt előtte.

Ennél nagyobb bizonyíték talán nem is kell arra, hogy Cseh László ma egyszer s mindenkorra a sportág halhatatlanjává vált.

Fejet hajt a világ, fejet hajt a LEN

Fotók: MTI/Kovács Tamás

 

 

Videók