Tenisz

Tóth Amarissa kínai ellenfeléről: úgy gondolom, hogy ő magát készítette ki

Tóth Amarissa szerint első fordulós ellenfele, a kínai Csang Suaj "magát készítette ki" a Budapesten zajló, 250 ezer dollár (86 millió forint) összdíjazású salakpályán női tenisztornán, amelyen az első szett hajrájában feladta kettejük keddi mérkőzését.

A világranglistán 28., második helyen kiemelt ázsiai játékos könnyek között hagyta el a pályát.

A keddi meccsen Csang Suaj egy kereszt tenyerese után a vonalbíró outot ítélt, majd a székbíró is megerősítette ezt, Csang azonban továbbra is hevesen reklamált, mert meggyőződése szerint a labda a vonalon pattant. A pályára kérette a torna supervisorát (versenyigazgatóját) is, aki azonban közölte: nem az ő feladata megítélni, hogy a labda kint volt-e vagy sem.

A játék folyt tovább, majd a következő labdamentet követően Tóth Amarissa – akinek ez volt az első főtáblás mérkőzése WTA-tornán – a nyomhoz sétált és a lábával eltüntette, ezt azonban ellenfele zokon vette.

A hazai játékos megnyerte az ominózus játékot – elvette Csang adogatását -, amellyel 6:5-re vezetett az első játszmában, riválisa azonban – akit láthatóan nagyon megviseltek a történtek – nem vállalta a folytatást.

"Úgy gondolom, hogy ő magát készítette ki. Nem értettem, hogy miért csinált ebből ekkora balhét, hogy a bíró döntését felül akarta bírálni. Nem értem, hogy miért nem fogadta el, de hát magának kereste a bajt." – nyilatkozott a Kossuth Rádiónak Tóth Amarissa.

 
Siklós Erik, a torna kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta, a versenynek semmi köze a történtekhez, a versenyigazgatónak nincs semmilyen jogosítványa, beleszólása ebben helyzetben.

"Ezer ilyen eset történik a világon. Ebben a helyzetben a székbíró a főszereplő, aki megítélte a pontot" – nyilatkozott. Hozzátette: amikor Tóth Amarissa eltaposta a labda nyomát, a kínai csapatból többen bekiabáltak neki, tiszteletlennek nevezték, Csang Suaj pedig egy nézővel is összeveszett. Siklós Erik megjegyezte: miután a kínai teniszező elvesztette a játékot, már a pályáról lejövet szólt az edzőjének, hogy nem folytatja.

Tóth Amarissa az ukrán Katerina Baindllal találkozik a 16 között.

Borítókép: Magyar tenisz szövetség