Nemzetközi labdarúgás

Történelmi döntő, történelmi győztes

 Mindenképpen történelmi győztesre készülhetett a közönség a Konferencia Liga fináléja előtt, hiszen a Fiorentina legutóbb 63 éve tudott megnyerni egy nemzetközi kupát. Akkor Hidegkuti Nándor vezetésével a KEK-et. Azóta viszont három elbukott finálé szerepelt az olasz klub históriájában, közülük az utolsó, tavaly szintén a Konferencia Liga döntője.

Az Olympiakosz viszont még sohasem nyert semmit a nemzetközi porondon, sőt…Az egyetlen görög csapat, amely európai kupadöntőt játszhatott, az Puskás Ferenc edzette Panathinakosz volt.

A két csapat ennek szellemében hatalmas elánnak kezdett a meccsen. Az ötödik percre már mind a két oldalon kialakítottak a támadók egy-egy veszélyes helyzetet. A piros mezes görög együttesnél Podence, a másik oldalon Belotti szerezhetett volna gólt.

A folytatásban is hatalmas hangulatban és hatalmas iramban folytatódott a találkozó. A félig hazai pályán játszó Olympiakosztól (hiszen a döntőt az AEK Athén stadionjában rendezték) Podencenek volt egy fejese a kapura. A másik oldalon Bonnaventura került kétszer is helyzetbe, de egyszer sem lett gól a lehetőségből.

Az első félidő végén az olasz drukkerek összeverekedtek a saját szektorukban, de szerencsére nem lett ebből komoly balhé.

A második játékrészben aztán már inkább a „küzdelem dominált”, így 20 percet kellett várni az első helyzetre, ekkor Milenkovics fejelt mellé egy szöglet után. Majd Czolakisznak akadt védenivalója, Kouamé lövésénél. De nem gól, csak szöglet lett az akcióból.

10 perccel a rendes játékidő vége előtt Iborra fejelt majdnem tökéletesen, de a második játékrész addigi egyetlen görög helyzeténél mellé csúszott a labda.

Így jöhetett a hosszabbítás, amelynek az első felében Quarta erősen kezezés gyanús helyzetén siklottak át a portugál játékvezetők. Majd Jovetics remek lövését tenyerelte ki Terracciano.

Három perc sem volt hátra a mérkőzésből, amikor egy előreívelt labdára Ajub el-Kabi remekül vetődött előre és megszerezte a vezetést az Olympiakosznak. A marokkói az egész meccsen szinte helyzetbe sem került, de a legjobbkor villant 11. gólját lőve a Konferencia Liga idei szezonjában, ami rekord, de ezúttal mindent eldöntő is lett.

Mert hiába videózták három percig a gólt a VAR szobában, és hiába lett öt perces a hosszabbítás hosszabbítása, de az olasz csapat nem tudott egyenlíteni.

Az Olympiakosz 99. születésnapján nyerte meg első nemzetközi trófeáját, ami egyben Görögországnak is az első volt. A Fiorentina pedig nem tudta megtörni az átkot, hiszen ismét vesztett, sőt zsinórban második alkalommal bukta el a harmadik számú európai kupasorozat döntőjét.

Konferencia-liga, döntő:
Olimpiakosz (görög)-Fiorentina (olasz) 1-0 (0-0, 0-0, 0-0)

Athén, Aja Szofia Stadion, 26 842 néző, v.: Artur Soares Dias (portugál)
gólszerző: el-Kabi (116.)
sárga lap: Podence (29.), Jovetic (94.), el-Kabi (117.), illetve Martinez Quarta (42.), Kouame (79.), Biraghi (99.)

(Fotó: facebook/UECL)