Vizsgálatot indítottak a botrányos budapesti teniszmeccs után

A női versenyeket szervező WTA közölte: megvizsgálja, hogy mi történt a Tóth Amarissa-Csang Suaj mérkőzésen a Budapesten zajló, 250 ezer dollár (86 millió forint) összdíjazású salakpályás női tenisztornán.


A keddi, első fordulós találkozót a világranglistán 28., második helyen kiemelt kínai játékos a könnyeivel küszködve feladta, így a hazai teniszező került a 16 közé.

A furcsa végkifejlet előzménye az volt, hogy 5:5-ös állásnál Csang Suaj egy kereszt tenyerese után a vonalbíró outot ítélt, majd a székbíró is megerősítette ezt, Csang azonban továbbra is hevesen reklamált, mert meggyőződése szerint a labda a vonalon pattant. A pályára kérette a torna WTA-supervisorát (versenyfelügyelő) is, aki azonban közölte: nem az ő feladata megítélni, hogy a labda kint volt-e vagy sem.

A játék folyt tovább, majd a következő labdamentet követően Tóth Amarissa - akinek ez volt az első főtáblás mérkőzése WTA-tornán - az ominózus nyomhoz sétált és a lábával eltüntette, ezt azonban ellenfele zokon vette.

A magyar játékos megnyerte a gémet - elvette Csang adogatását -, amellyel 6:5-re vezetett az első játszmában, riválisa azonban - akit láthatóan nagyon megviseltek a történtek - nem vállalta a folytatást.

"Úgy gondolom, hogy ő magát készítette ki. Nem értettem, hogy miért csinált ebből ekkora balhét, hogy a bíró döntését felül akarta bírálni. Nem értem, hogy miért nem fogadta el, de hát magának kereste a bajt." - nyilatkozott a meccs után a Kossuth Rádiónak Tóth Amarissa.

Siklós Erik, a torna kommunikációs vezetője az MTI-nek szerdán elmondta, a versenynek semmi köze a történtekhez, a versenyigazgatónak nincs semmilyen jogosítványa, beleszólása ebben helyzetben.

"Ezer ilyen eset történik a világon. Ebben a helyzetben a székbíró a főszereplő, aki megítélte a pontot" - nyilatkozott. Hozzátette: amikor Tóth Amarissa eltaposta a labda nyomát, a kínai csapatból többen bekiabáltak neki, tiszteletlennek nevezték, Csang Suaj pedig egy nézővel is összeveszett. Siklós Erik megjegyezte: miután a kínai teniszező elvesztette a játékot, már a pályáról lejövet szólt az edzőjének, hogy nem folytatja.

A WTA szerdán este a Twitter-oldalán azt közölte, hogy "a rasszizmus mindenféle megnyilvánulásával szemben zéró toleranciát alkalmaz" és megvizsgálja a budapesti tornán történt "szerencsétlen incidenst".

Tóth Amarissa az ukrán Katerina Baindllal találkozik a 16 között csütörtökön (ma) délután.

Borítókép: MTSZ/Bor Péter

Videók