Változásokat szeretne a kanadai teniszező

Shapovalov az ATP Kupa és a Davis Kupa egyesítését szorgalmazza.


Denis Shapovalov kanadai teniszező az ATP Kupa és a Davis Kupa egyesítését szorgalmazza, mert szerinte nincs szükség két csapatversenyre.

"Ha lenne egy olyan esemény, amelyre azt mondhatnánk, ez a világbajnokság, az nagyszerű volna. Egy hónappal ezelőtt éppen egy ilyenen játszottunk, de most úgy érezzük, máris egy másik világbajnokság következik. Furcsa érzés, és érdekes az időzítés" - mondta szerdán Brisbane-ben a világranglista 15. helyezettje.

A megújult Davis Kupa - amelyet a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) a legfontosabb eseményének tekint - novemberi, madridi döntőjében 18 ország válogatottja szerepelt, a fináléban a Shapovalov vezette kanadai csapat a házigazda spanyoloktól kapott ki.

A rivális ATP Kupára első alkalommal kerül sor: januárban tíz napon át 24 válogatott játszik három ausztrál városban. A 20 éves kanadai teniszező arra utalt, hogy továbbra sem egyértelmű, van-e létjogosultságuk a hasonló jellegű versenyeknek néhány hét különbséggel.

"Nagyszerű lenne, ha sikerülne megszervezni egy jelentős, egyedülálló, különleges eseményt. Remélhetőleg a szervezők találkoznak egymással, és történhet végre valami" - fogalmazott Shapovalov.

A Davis Kupa új formátumát az ITF szavazta meg 2018-ban, mivel 25 évre szóló, 3 milliárd dollár értékű partneri megállapodást kötött a Kosmos nevű, barcelonai székhelyű befektetési társasággal, amelynek tulajdonosa a labdarúgó Gerard Piqué.

Az ATP Kupa teljes nyereményalapja 15 millió dollár lesz. A Davis Kupában nagyjából 18 millió dollárt osztottak szét a döntőbe jutott csapatok között, és további 9 milliót kaptak a nemzeti szövetségek.

Novak Djokovic, az ATP játékos-tanácsának vezetője, valamint Gerard Pique is úgy fogalmazott, hogy megoldást kell találni, mert a két esemény nem létezhet együtt.

Borítókép: Twitter/Denis Shapovalov

Videók