Üzentek Djokovicsnak: El kéne tiltani!

A szerb teniszező a doppingellenőrzés kapcsán fogalmazott meg kritikát, amiért össztűz alá került.


Novak Djokovics és csapattársai megtagadták a doppingvizsgálatot a csütörtöki, Nagy-Britannia ellen megnyert negyeddöntő előtt, de a mérkőzés után alávetették magukat a tesztnek.

A mérkőzést követően a szerb klasszis élesen kritizálta a WADA-t és az ellenőrzés módszerét is:

Djokovicsot a korábbi francia kerékpáros, Marc Madiot, a Groupama-FDJ csapat igazgatója bírálta, amiért nem volt hajlandó a mérkőzés előtti tesztelésre. Ő úgy véli, a teniszezőt meg kell büntetni.

„Van egy ellenőrzési szabályunk a verseny előtt és után. Ha a doppingellenes szerv teszi a dolgát, Djokovic urat fel kell függeszteni. A verseny előtt megtagadta a tesztet, a verseny után pedig elvégezte. A kerékpársportban aláveted magad egy tesztnek, ha visszautasítod, akkor a teszt pozitív és megbüntetnek. Nincs jogod megtagadni a tesztet, ez a szabály” – szögezte le Madiot, és elmagyarázta, miért gondolja így:

„A doppingszerek választékában vannak olyanok, amelyek nagyon rövid idő alatt kimutathatók. Ha nem tesztelünk a verseny kezdete előtt, akkor a verseny során eltávolíthatjuk ezeknek a termékeknek a nyomait. Ezért vezették be a verseny előtti tesztelést. Irreális, hogy ez csak egy figyelmeztetés.”

Novak Djokovics egyébként rekordot írva, sorozatban nyolcadik alkalommal vezeti év végén az ATP-világranglistát.

Borítókép: Clive Brunskill/Getty Images for ITF

Videók