Szabanin egy szettet nyert a Roland Garros elődöntőse ellen

Szabanin Natália remekül helytállt, de az első fordulóban kiesett a 250 ezer dollár (100 millió forint) összdíjazású budapesti salakpályás női tenisztornán.


 Kedden igazi nagyüzem zajlott a Római Teniszakadémián, mint Márky Jenő tornaigazgató az MTI-nek elmondta, hétfőnként általában még nem mindegyik játékos érkezik meg a helyszínre, így szűkebb játékrendet lehet csak összeállítani. A következő napon viszont az Asbóth József Stadion és a mellékutca túloldalán található Grandstand mellett még az 1-es pályán is zajlottak meccsek, sőt egy magyar páros is - Jani Réka és Nagy Adrienn - csak ezen a hátsó játéktéren kapott helyet.

A centerpálya nyitómérkőzésén Szabanin Natália szállt szembe élete első WTA-főtáblás meccsén Martina Trevisannal. A szabadkártyás budapesti teniszező a héten igazi hőstettet hajtott végre azzal, hogy - mivel a közelmúltban megnyert egy szerbiai és egy hollandiai 25 ezer dolláros versenyt - 314 (!) helyet javítva a 386. helyre ugrott a világranglistán. Ezzel együtt is messze elmaradt riválisának eredményeitől, ugyanis az olasz játékos a 26. a WTA-rangsorban, és az idén elődöntőt játszott a Roland Garroson. Szabanin alaposan meglepte mindössze 160 centis ellenfelét, és pontos, agresszív ütésekkel 4:0-ra elhúzott. A firenzei teniszező visszabrékelt, két gém erejéig összeszedte magát, de aztán Szabanin kemény fonákjai után, egy kettős hibával elbukta a szerváját és a szettet is.

A második játszmában Trevisan dupla brékkel 3:0-ra meglépett, ahonnan a magyar még 3:2-re felzárkózott, de onnantól szétesett a játéka. Továbbra is próbálta rövidre zárni a labdameneteket, ám a befejezésekbe rendre hiba csúszott, miközben az olasz türelmesen ütögetett, és sorozatban kilenc gémet hozva megnyerte a meccset. A találkozó 1 óra 38 percig tartott.

"Az első szett után kicsit elfogytam" - összegzett az MTI-nek a 18 éves Szabanin. "Sok meccsem volt az elmúlt hetekben, pihenni sem nagyon tudtam, és miközben Trevisan folyamatosan tartotta a szintet, én visszaestem. Az elején nem is gondolkoztam, magától ment minden, de ahogy telt az idő, úgy éreztem, hogy fáradok. Nagyszerű volt játszani itt, és örülök, hogy párosban még pályára léphetek" - tette hozzá.

A folytatásban a centeren Bondár Anna, utána Gálfi Dalma, majd Udvardy Panna lép pályára egyesben, Szabanin és a junior wimbledoni döntős Udvardy Luca pedig párosban. A Grandstanden Jani Réka lesz érdekelt, míg Jani és Nagy duója estefelé szerepel az 1-esen.

A hétfői nyitónapon Babos Tímea és Stollár Fanny már búcsúzott a Római-parton.

Fotó: Tim Clayton/Corbis via Getty Images

Videók