Piros kikapott, vezetnek az ausztrálok Sydneyben

Sajnos nem jött össze a győzelem.


Piros Zsombor két szettben kikapott pénteken Alex de Minaurtól, ezzel a hazaiak 1-0-ra vezetnek a Sydneyben zajló Ausztrália-Magyarország tenisz Davis Kupa-selejtezőn.

A világranglistán 240. magyar játékos ellenfele a 30. helyezett Alex de Minaur volt a 10 500 férőhelyes Ken Rosewall Arenában, ahol meglepetésre csak mintegy kétezer szurkoló várta a 28-szoros bajnok hazaiakat és a magyar válogatottat. Az ötmilliós metropoliszban egész héten esős-borús volt az időjárás, ám ez nem jelentett gondot, mivel a nyolcszoros Grand Slam-bajnokról elnevezett, oldalt nyitott aréna fix tetővel rendelkezik. A 87 éves legenda egyébként a csarnok első sorából figyelte az eseményeket. A 22 éves Piros bátor játékkal kezdett, és nem látszott rajta közelmúltbeli hasfalhúzódása, illetve Covid-fertőzése: ellenfele bréklabdáinál sem remegett meg, és a hosszú labdameneteket is remekül bírta. A szett első és egyetlen brékje magyar szempontból a legrosszabbkor következett be, 5:6-nál Piros játszmalabdánál kettős hibát ütve, semmire elvesztette az adogatását, és ezzel a 44 perces szettet is.

A folytatásban az Australian Open 2017-es junior bajnoka összeszedte magát, és egy olyan szakasz után, amelyben 16 pontból csak kettő lett az övé, a meccs során először bréklabdákhoz jutott. A spanyol állampolgársággal is rendelkező De Minaur azonban hárította őket, miközben a párás körülmények miatt egy alkalommal szerva közben(!) kirepült az ütő a kezéből. A 23 éves rivális 3:1-nél ismét lépéselőnybe került, és mivel Piros nem tudott visszabrékelni, sőt, ismét elbukta az adogatását, 1 óra 25 perc elteltével az ausztrálok megszerezték a vezetést. A folytatásban Fucsovics Márton (36.) csap össze Thanasi Kokkinakisszal (96.). Szombaton magyar idő szerint hajnali 3-kor a páros mérkőzéssel folytatódik a párharc, melyre Fucsovicsot és Marozsán Fábiánt jelölte Nagy Zoltán kapitány, míg a túloldalon Lleyton Hewitt a John Peers, Luke Saville kettősben bízik. A szombati egyéni mérkőzéseken Fucsovicsra De Minaur, míg Pirosra Kokkinakis vár. A sydneyi csata győztese részt vehet a DK-döntő szeptemberi csoportküzdelmeiben - ahonnan a legjobbak a novemberi negyeddöntőbe kerülnek -, míg a vesztes szeptemberben osztályozót vív a világcsoportban maradásért. A magyar csapat 1995-ben, emlékezetes küzdelemben, 3-2-re legyőzte az ausztrálokat a budapesti Kisstadionban, tavaly a torinói DK-döntőben viszont a rivális bizonyult jobbnak 2-1-re.

"Úgy mentem ki a pályára, hogy nyerni akarok, és mindent kiadtam magamból úgy, mint Torinóban" - utalt arra a magyar szövetség által közzétett videóban Piros, hogy a tavalyi DK-döntőben meglepetésre az esélyesebb ausztrál John Millmant és horvát Marin Cilicet is megverte. "Bár az edzéseken úgy éreztem, a Covidból még nem tudtam százszázalékosan felépülni, nagyjából 80 százalékosnak éreztem magam, főleg a tüdőm nem bírta."

A sydneyi mérkőzéseket az m4sport.hu élőben közvetíti.
Eredmény:
Davis Kupa, selejtező:

Ausztrália-Magyarország 1-0 - állás az első egyes után
Alex de Minaur-Piros Zsombor 7:5, 6:2
később:
Thanasi Kokkinakis-Fucsovics Márton
szombaton:
John Peers, Luke Saville-Fucsovics Márton, Marozsán Fábián
Alex de Minaur-Fucsovics Márton
Thanasi Kokkinakis-Piros Zsombor

 

Borítókép: Steven Markham/Icon Sportswire via Getty Images

 

Videók