"Nem tudom, miként kérhetnénk a sportolóinkat, hogy ott játsszanak"

A WTA egyelőre nem rendez versenyeket kínában.


A női tenisztornákat szervező WTA szerdán felfüggesztette a kínai versenyeket Peng Suaj helyzete miatt.

"Nem tudom, miként kérhetnénk a sportolóinkat, hogy ott játsszanak, miközben Peng Suaj nem kommunikálhat szabadon és látszólag nyomást gyakoroltak rá, hogy mondjon ellent a szexuális zaklatásról szóló állításainak" - fogalmazott Steve Simon, a szervezet elsőszámú vezetője.

Hozzátette, ebben a helyzetben aggasztanák azok a kockázatok, amelyekkel minden játékosnak szembe kellene néznie, ha 2022-ben Kínában rendeznének tornákat.

"A WTA világosan kifejezte, mire van szükség. Megismételjük felhívásunkat egy teljes és átlátható, cenzúra nélküli vizsgálatra Peng Suaj szexuális zaklatással kapcsolatos vádjáról" - jelentette ki Simon.

A 35 éves, párosban kétszeres Grand Slam-tornagyőztes játékosról azóta nem volt hír, hogy közösségi oldalán egy november 2-i bejegyzésben szexuális zaklatással vádolta meg Csang Kao-li korábbi kínai miniszterelnök-helyettest. A posztot fél órával a megjelenése után eltávolították, Peng pedig azt követően nem adott életjelet magáról. A kínai sportági szövetség és a kormány sem kommentálta érdemben az ügyet, a közösségi oldalakon pedig letiltották az ezzel kapcsolatos vélemények megjelenését.

Peng váratlan és hosszan tartó eltűnése miatt politikusok és teniszezők a világ különböző részéről adtak hangot aggodalmuknak, a WTA pedig bejelentette: kész valamennyi versenyét elhozni Kínából, amennyiben nem kap megnyugtató választ a játékossal kapcsolatban. Másfél hete Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke videotelefonon beszélt Penggel, az eszmecserének tanúja volt Emma Terho, a NOB sportolói bizottságának finn vezetője és Li Ling-vej, a NOB kínai tagja.

A félórás beszélgetés során a teniszező közölte, hogy biztonságban van pekingi házában, jól érzi magát, és barátaival, családtagjaival tölti az időt.

A WTA szerint ez a videó önmagában nem elégséges, mert az továbbra sem világos, hogy Peng szabad-e és képes-e önálló, szabad döntéseket hozni vagy cselekedni kényszer nélkül. Simon különféle kommunikációs eszközökön keresztül elérte ugyan Penget, de az emailjeire kapott válaszokat szerinte egyértelműen mások befolyásolták.

Borítókép: twitter.com/WTA

Videók