Lehetséges az egyesülés, de nem így - állítja a WTA vezetője

Az ATP elnöke üdvözölte a döntést.


A női teniszversenyeket szervező WTA irányítója, Steve Simon szerint "abszolút lenne értelme" az egyesülésnek a férfi tornákat rendező ATP-vel, de ennek nem szabad "bekebelezésnek" tűnnie.

A két szervezet összeolvadásának ötletét először Roger Federer vetette fel, s a javaslatot több korábbi és mostani éljátékos mellett Simon és az ATP elnöke, Andrea Gaudenzi is üdvözölte. A női teniszezők közül ugyanakkor többen is jelezték, hogy a közös szervezetben egyenlő képviseletet akarnak.

"Ez nem bekebelezés. Ez nem arról szól, hogy egyik körverseny nagyobb területet akar magának"
- nyilatkozott Simon a New York Timesnak.

"Jelenleg saját magunkkal, más sportligákkal és szórakoztató iparágakkal versenyzünk. Küzdünk a szurkolókért, a támogatókért, a közvetítésekért, hogy fejlődni tudjunk."
- tette hozzá.

A sportágat összesen hét szervezet irányítja, az ATP és a WTA mellett a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) és a négy Grand Slam-torna szervezői.

Az egyesülés többek között egyszerűsítené a televíziós szerződéseket és a szponzori megállapodásokat. A férfi és a női világranglista számításának mások a szabályai, mint ahogy például a pályán történő edzői tanácsadásra is más előírások vonatkoznak a két nem esetében.

"Nem tartok a teljes egyesüléstől. Soha nem tartottam. - jelentette ki Simon. - Természetesen ez egy hosszú és rögös út lesz, de abszolút lenne értelme."


Hangsúlyozta: ez nem a WTA megmentésére irányuló próbálkozás lenne.

Simon szerint a mostani válság, amelyet a koronavírus-járvány idézett elő, egyedülálló a teniszéletben, s ez akár lehetőséget is magában rejt.

"Ha megállapodás születik a célról, akkor már gyorsan mennek a dolgok" - tette hozzá.

A teniszszezont márciusban függesztették fel a pandémia miatt, a kényszerpihenő legalább július közepéig tart.

Borítókép: Clive Rose/Getty Images

 

 

Videók