Fucsovics bravúros győzelme Ausztráliában

A magyar teniszező a nap meglepetését okozta.


Fucsovics Márton a papírformát borítva négy szettben legyőzte hétfőn a 13. kiemelt kanadai Denis Shapovalovot a Melbourne-ben zajló ausztrál nyílt teniszbajnokság első fordulójában, ezzel bejutott a legjobb 64 közé.

A világranglistán 67., 27 éves magyar játékos remekül kezdte a mérkőzést, rögtön az első játékban brékelte ellenfelét, aki a kiemelési számának megfelelő helyet foglalja el az ATP rangsorában is. Fucsovics tartotta előnyét, majd 5:3-nál újra elvette 20 esztendős riválisa adogatójátékát, így 40 perc alatt előnybe került.

A második szett már szorosabban alakult, mindkét fél magabiztosan adogatott, egyikük sem vesztett szervajátékot, így következhetett a rövidítés. Ez is kiegyenlített csatát hozott, s ugyan Fucsovicsnak 7-6-nál volt egy játszmalabdája, végül Shapovalov a harmadik lehetőségét kihasználva kiegyenlítette a szettállást.

Úgy tűnt azonban, sokat kivett belőle a második felvonás, mert a harmadikban szinte csak a magyar teniszező volt a pályán, háromszor is brékelt, a saját szerváját pedig minden alkalommal hozta, és egy 6:1-es játszmával újra előnybe került.
A folytatásban - a meccs során először - Fucsovics is elvesztette az adogatógémjét, mindjárt a negyedik szett első játékában, de 4:3-nál sikerült visszabrékelnie, majd az újabb rövidítésben ezúttal ő összpontosított jobban: a második meccslabdáját kihasználva, 3 óra 17 perc alatt legyőzte jóval esélyesebbnek tartott ellenfelét.

A magyar teniszező leginkább stabilabb adogatásának köszönheti, hogy megnyerte a találkozót, emellett az észak-amerikai vetélytárs sokkal több ki nem kényszerített hibát követett el, szám szerint 62-t, míg ő csupán 35-öt.

"Örülök, hogy győzelemmel tértem vissza az Australian Openre és pláne egy ilyennel! Karrierem egyik legnagyobb győzelmével... - írta Facebook-oldalán Fucsovics Márton. - Négy szettben vertem Shapovalovot, aki a jövő nagy sztárja lesz. Nagyon jól játszottam ma. Igyekszem fenntartani ezt a jó formát. Köszönöm a szurkolást mindenkinek, aki ott volt a Margaret Court Arénában és a tv előtt! Szerdán második kör."


A Sport365 helyszíni tudósítójának nyilatkozott Fucsovics Márton a győzelem után.

„Lehet, hogy csak azt mutattam, hogy bizakodó vagyok, mikor megtudtam, hogy Shapovalov ellen fogok játszani. Természetesen próbáltam magabiztos lenni, úgy érzem a pályán sikerült is, de amikor kijött a sorsolás, akkor nem örültem neki. Mindig megkapok egy játékost a TOP 20-ból, de ma a legjobb játékomat tudtam nyújtani.”

„Rég volt már ilyen meccsem, talán pont tavaly ugyan itt Ramost vertem első körben, de ekkor nem játszottam jól. Ma viszont igen, az első labdamenettől az utolsóig, mint fizikálisan, mint mentálisan százszázalékos voltam. Az első gém után éreztem azt, hogy Shapovalov is kicsit tart tőlem, vagy izgul, hiszen neki ez egy kötelező meccs volt. Akkor éreztem először azt, hogy akár meg is tudom nyerni ezt a meccset. Magabiztosan játszottam, de amikor elbuktam az első szettet, akkor megfordult a fejemben, hogy lehet, el fog menni ez a meccs. Szerencsére azonban higgadt tudtam maradni. Nem éreztem fáradtságot.”

„Szerintem az összes Grand-slam közül általában itt van a legtöbb magyar. Átsegítettek most is a holtponton, a második szett végén, illetve a negyedik szett elején nagyon kellett a magyar biztatószó.”


A bravúros siker után Fucsovicsra a tavalyi U21-es világbajnokság 18 éves olasz győztese, Jannik Sinner vagy a selejtezőből főtáblára került ausztrál Max Purcell vár. Előbbi a 82., utóbbi a 216. a világranglistán - a mérkőzésük még zajlik, mert jelenleg eső miatt áll a játék Melbourne-ben.

Tekintse meg helyszíni tudósítónk felvételét a mérkőzésről.

 

 

Így verte meg Fucsovics Shapovalovot - Összefoglaló:

Eredmény, 1. forduló (a 64 közé jutásért):
Fucsovics Márton-Denis Shapovalov (kanadai, 13.) 6:3, 6:7 (7-9), 6:1, 7:6 (7-3)

Borítókép: Cameron Spencer/Getty Images

Videók