Érdekes fordulatot vett a Djokovic-Sinner csata a világelsőségért

Ha Djokovic bejutna a genfi döntőbe, az megteremtené az alapot egy "a győztes mindent visz" típusú fináléhoz a Roland Garroson.


Novak Djokovic azon törekvése, hogy megakadályozza Jannik Sinner-t abban, hogy a Roland Garros után letaszítsa őt a világranglista éléről, érdekes fordulatot vett a héten, amikor a szerb úgy döntött, hogy részt vesz az ATP 250-es versenyen a Gonet Geneva Openen.

Amennyiben Djokovic bejutna a svájci torna döntőjébe, úgy Sinner-nek meg kellene nyernie a Roland Garros-t, hogy június 10-én, az év második Grand Slam versenyének befejezése utáni napon garantáltan világelsővé váljon.

Amíg úgy tűnt, hogy a szerb nem változtat a bevett szokásain azon, hogy nem lép pályára semmilyen versenyen közvetlen egy Grand Slam-et megelőzően, addig Sinner útja a világelsőségig sokkal egyszerűbbnek tűnt, mivel "csak" döntőbe kellett volna jutnia Párizsban és akkor Djokovictól független világelsővé vált volna.

Ha Djokovic bejutna a genfi döntőbe, az megteremtené az alapot egy "a győztes mindent visz" típusú fináléhoz a Roland Garroson, ahol Djokovic és Sinner a döntőben összecsapva a győztes nem csak a bajnoki címet, de a világelsőséget is megtartaná/megszerezné.

A világelsőséget más helyzetek is befolyásolják, mint például, hogy Djokovic meddig jut Genfben, ahol szerdán megnyerte Yannick Hanfmann elleni nyitókörös mérkőzését, és ezzel megszerezte pályafutása 1100. győzelmét.

Ha a szerb csütörtökön ismét nyer és bejut az elődöntőbe, akkor a Roland Garros elődöntőjébe is elég lehet bejutnia ahhoz, (feltéve, ha Sinner idő előtt kikap Párizsban) hogy esélyt teremtsen magának arra, hogy az év második Grand Slam-tornája után is megőrizze a helyét a világranglista élén.

Ha Djokovic a genfi döntőben kikap, de a Roland Garros döntőjében legyőzi Sinner-t, akkor mindkét játékosnak 10 025 pontja lenne, de Djokovic még így is jobban állna, mivel az elmúlt 52 hétben több pontot gyűjtött a Grand Slam-tornákon, az ATP Masters 1000-es tornákon és az év végi világbajnokságon.

Ha Djokovic megnyeri a genfi tornát, és a párizsi döntőben legyőzi Sinner-t, akkor a salakpályás Grand Slam végén több pontja lenne, mint Sinner-nek.

Djokovic a Roland Garros végére újabb rekordot jelentő 428 hétig lesz világelső. Sinner pedig az első olasz lehetne, és összességében a 29. teniszező, aki elfoglalja a világranglista első helyét.

Mivel Djokovic a Roland Garroson 2000 pontot véd a 2023-as győzelme miatt, Sinner, aki tavaly a második fordulóban búcsúzott, az élő világranglistán az első helyről kezdi meg a párizsi versenyt. Azonban egy játékosnak az 52 hetes (egy teljes naptári) világranglista élére kell kerülnie ahhoz, hogy hivatalosan is világelső legyen.

Borítókép: AFP/Getty Images

Videók