Eldőlt, nem hazánkban lesz a Billie Jean Kupa döntője

A nemzetközi szövetség új helyszínt keres.


Nem Budapest ad otthont a női tenisz Billie Jean King Kupa idei döntőjének.

A nemzetközi szövetség (ITF) kedden közölte, hogy új helyszínt keres a koronavírus-járvány miatt kétszer - legutóbb februárban - elhalasztott magyarországi eseménynek.

Dave Haggerty ITF-elnök bejelentette, meglepve és csalódottan fogadták magyar szövetség (MTSZ) áprilisi állásfoglalását, mely szerint az MTSZ a járványhelyzet miatt nem tartja megvalósíthatónak a tavaly márciusról idén április 13-18-ra áttett budapesti finálé lebonyolítását sem.

"Szoros együttműködésben dolgoztunk a magyar kormánnyal és az MTSZ-szel, hogy új időpontot találjunk az idei döntőnek. Az időzítés miatt az ITF-nek nem maradt más választása, mint lezárni a Magyarországgal kötött megállapodást, és másik megoldás után nézni" - közölte Dave Haggerty.

"Lehetőségeinkhez mérten mindent megteszünk annak érdekében, hogy amilyen hamar csak lehet, megrendezzük ezt a mérföldkőnek számító eseményt" - mondta a 12-szeres Grand Slam-bajnok Billie Jean King tiszteletére tavaly átnevezett Fed Kupa fináléjáról.

A 12 csapatos döntőnek - amelyben a magyarok a címvédő francia és az orosz csapattal kerültek egy csoportba - az eredeti tervek szerint három évig a Papp László Sportaréna adott volna otthont.

Az MTSZ április 22-én tette közzé, hogy a pandémia miatt nem rendezhető meg biztonságosan a csapatverseny Budapesten. Az állásfoglalás kitért arra is, hogy az eredeti, még 2019-ben, az előző szövetségi vezetés által aláírt szerződés szakmai és pénzügyi hátterét körültekintően szükséges megvizsgálni, hogy "a magyar adófizetők pénzéből finanszírozott verseny ügye megnyugtatóan és a legkisebb veszteségekkel zárulhasson le".

A szövetség kitért arra is, hogy a budapesti szerződés annak idején az ITF számára igen kedvező anyagi feltételeket kínált.
A Magyar Közlöny akkori adatai szerint Magyarország - amely három évre nyerte el a rendezési jogot - 2019-ben 3,2 milliárd, 2020-ban 6,8 milliárd, 2021-ben 6,8 milliárd, 2022-ben pedig 3,2 milliárd forintot szánt az eseményre. Azaz a teljes költség közel 21 milliárd forint lett volna négy év alatt. 

Borítókép: GettyImages

Videók