Djokovics földbe döngölte Vettelt és Nowitzkit

A lengyel hírügynökség (PAP) szavazásán a szerb teniszezőt, Novak Djokovicsot választották meg Európa legjobb sportolójának. A világelső Sebastian Vettelt és Dirk Nowitzkit utasította maga mögé.


A kontinens legjobb sportolójának választotta meg a lengyel hírügynökség (PAP) Novak Djokovicsot. A huszonnégy esztendős szerb klasszis az Australian Open döntőjében Andy Murray-t, míg Wimbledonban és a US Open fináléjában Rafael Nadalt verte meg. A Roland Garros-on egészen az elődöntőig menetelt, ott azonban vereséget szenvedett Roger Federer-től. A Grand Slam győzelmek mellé, még hét trófeát szerzett.

Az idei évben közel 13 millió dollárt kereső szerb világelső a PAP szavazásán hatalmas fölénnyel előzte meg a Forma 1-es világbajnokot, Sebastian Vettelt és a szintén német Dirk Nowitzkit, aki NBA bajnok lett a Dallas Mavericksszel. Érdekesség, hogy 2004-től kezdve minden évben teniszező nyeri meg ezt a díjat. 2005-ben Roger Federer, Yelena Isinbaevával megosztva nyert ezen a szavazáson.

A lengyel hírügynökség (PAP) által szervezett szavazáson 18 hírügynökség: APA (osztrák), AFP (francia), AGERPRES (román), Azer Tac (azerbajdzsáni), BNS (lett), FENA (bosnyák), BTA (bolgár), CTK (cseh), DPA (német), ELTA (litván), HINA (horvát), ITAR-TASS (orosz), LUSA (portugál), MTI (magyar), NTB (norvég), SITA (szlovák), UKRINFORM (ukrán) dönti el, hogy ki lesz Európa legjobb sportolója.

A szavazás végeredménye:
1.Novak Djokovic (szerb, teniszező) 163 pont
2.Sebastian Vettel (német, Formula 1) 121
3.Dirk Nowitzki (német, kosárlabdázó) 62
4.Marit Bjöergen (norvég, sífutó) 55
5.Federica Pellegrini (olasz, úszó) 39
6.Petra Kvitova (cseh, teniszező) 35
   Cristiano Ronaldo (portugál, labdarúgó) 35
8.Ivica Kostelic (horvát, alpesi síző) 33
9.Xavi Hernandez (spanyol, labdarúgó) 31
   Roger Federer (svájci, teniszező) 31

Korábbi győztesek:
2000.: Inge de Bruijn (holland, úszó)
2001.: Michael  Schumacher (német, Formula 1)
2002.: Michael Schumacher
2003.: Michael Schumacher
2004.: Roger Federer (svájci, teniszező)
2005.: Roger Federer és Yelena Isinbaeva (orosz, atléta)
2006.: Roger Federer
2007.: Roger Federer
2008.: Rafael Nadal (spanyol, teniszező)
2009.: Roger Federer
2010.: Rafael Nadal

 

Videók