A Nemzetközi Tenisz Szövetség nem zárkózik el Kínától

Nem követik a WTA példáját.


A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) nem függeszti fel a kínai rendezésű tornákat a Peng Suaj-ügy miatt.

David Haggerty, az ITF elnöke a BBC-nek adott nyilatkozatában kifejtette: nem követik a női tenisztornákat szervező WTA példáját, amely múlt szerdán jelentette be a kínai viadalok felfüggesztését.

"Nem áll szándékunkban egymilliárd embert megbüntetni, ezért továbbra is megrendezzük az eseményeinket az országban" - mondta. Haggerty hozzátette: az ügy megoldásához pedig segítséget nyújtanak.

Az ITF a Billie Jean King Kupát és a Davis Kupát - a női és férfi válogatottak viadalát -, valamint a kisebb összdíjazású tornákat szervezi.

A 35 éves, párosban kétszeres Grand Slam-győztes Peng Suaj közösségi oldalán egy november 2-i bejegyzésben szexuális zaklatással vádolta meg Csang Kao-li korábbi kínai miniszterelnök-helyettest, azt követően pedig sokáig nem adott életjelet magáról. A kínai sportági szövetség és a kormány sem kommentálta érdemben az ügyet, a közösségi oldalakon pedig letiltották az ezzel kapcsolatos vélemények megjelenését. A kínai kormánypárt nem közölte azt sem, hogy vizsgálja-e, mi történt Peng és a 75 éves Kao-li között. Utóbbi 2018-ban szinte teljesen eltűnt a közéletből.

A napokban az állami televízióban elhangzott egy Pengnek tulajdonított angol nyelvű nyilatkozat, amelyben visszavonta korábbi vádjait.

Pengről bejegyzését követően három héttel később jelent meg először videó, akkor egy kínai ifjúsági tornán a pálya mellett állva integetett és teniszlabdákat írt alá a gyerekek számára, majd egyebek között Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke is beszélt vele videotelefonon. Peng a beszélgetés során közölte, hogy biztonságban van pekingi házában, jól érzi magát, és barátaival, családtagjaival tölti az időt.

A WTA-t azonban mindezek nem győzték meg, a szervezet szerint továbbra sem világos és egyértelmű, hogy Peng szabad-e és képes-e önálló, szabad döntéseket hozni vagy cselekedni kényszer nélkül.

Borítókép: wtatennis.com

Videók