15 éves Grand Slam rekord dőlhet meg

Rafael Nadal és Danyiil Medvegyev csatázik egymással a 2019-es US Open döntőjében. A két elődöntőről és a rekordokban már most is bővelkedő döntő előzményeiről helyszíni tudósítónk írt beszámolót.


Egy 23 éves moszkvai legény akadályozhatja meg, hogy Rafa Nadal egyetlen Grand Slam-serlegre megközelítse Roger Federert. Nem történt meglepetés a US Open 12. napján: Danyiil Medvegyev megállította Grigor Dimitrovot (7:6, 6:4, 6:3), majd Rafa Nadal legyőzte Matteo Berrettinit (7:6, 6:4, 6:1) a fedett Arthur Ashe stadionban.

Ha csak a két eredményt nézzük, akkor azt is gondolhatnánk, hogy nagyon hasonló meccseket láthattunk pénteken az amerikai nyílt teniszbajnokság férfi egyes elődöntőjében. Az igazság viszont az, hogy amíg Medvegyev és Dimitrov csatája valóban néhány ponton múlt, tudták oda-vissza brékelni egymást, addig Nadal és Berrettini mérkőzésén csak az volt a kérdés, meddig bírja a 23 éves olasz fejben és fizikálisan.
Danyiil Medvegyev először játszott a döntőbe jutásért egy Grand Slamen, de semmi jelét nem adta megilletődöttségnek. Ő kezdett jobban (2:0), de Grigor Dimitrov gyorsan egyenlített (2:2), sőt 6:5-nél neki volt játszmalabdája fogadóként. A rövidítés is fordulatosan alakult, de a fontos pillanatokban az orosz jobban játszott. A 2. szettben Medvegyev brékhátrányból (0:1) fordított 3:1-re, de 3:3-nál kezdődhetett minden elölről. Készültünk a 2. rövidítésre, aztán 5:4-nél a bolgárnak háromszor volt labdája az 5:5-höz, de a végén botlott és nem maradt esélye, hogy megfordítsa a meccset.


A 23 éves Danyiil Medvegyev állíthatja meg a jóval rutinosabb Rafael Nadalt.

Fotó: Emilee Chinn/Getty Images

Dimitrov természetesen csalódottan nyilatkozott a találkozót követően, de úgy érezte, nagyon jól játszott, keményen küzdött, mindent kiadott magából, ezért nem is akarja lógatni az orrát. Minden oka megvan arra, hogy pozitív gondolatokkal készüljön az őszre, mert jelenleg 78. a ranglistán, de hétfőtől 25. lesz. Szerinte Medvegyev akár a döntőt is megnyerheti.

Korábban csak Ivan Lendl (1982-ben) és Andre Agassi (1995-ben) tudta megcsinálni, hogy a nyári, amerikai keménypályás szezon négy nagy versenyén (Washington, Toronto/Montreal, Cincinnati, New York) egyaránt döntőbe jut.

Érdekesség, hogy Lendl idejében a washingtoni tornát még salakon rendezték. Zárójelben érdemes megjegyezni, hogy Lendl és Agassi is elvesztette abban az évben a US Open döntőt. A cseh 6:3, 6:2, 4:6, 6:4-re kapott ki Jimmy Connorstól. Andre Agassi úgy érkezett Flushing Meadow-ba, hogy 20 mérkőzés óta veretlen volt, meghódította Washingtont, Montrealt (a döntőben Samprast verve), Cincinnatit és New Havent is, de a US Openen Pete Sampras visszavágott neki a fináléban (6:4, 6:3, 4:6, 7:5.) Most Danyiil Medvegyev produkált a két nagy elődhöz hasonló sorozatot a nyáron és meglepetés lenne, ha az ő története másképp végződne.

Rafa Nadal és Matteo Berrettini találkozója előtt az volt az ember érzése, hogy a többség csak azért szorít, ne legyen nagyon egyoldalú és gyors a meccs. Nos, az olasz imponáló bátorsággal, egészséges önbizalommal és jó taktikával teniszezett. Fogadóként ugyan nem sok vizet zavart, egyszer nem jutott el a brékpontig, de adogatóként – az első játszmában – jól tartotta magát és a kritikus pillanatokban remekül működött a szervája és a tenyerese. Nadalnak már ekkor is hatszor adódott lehetősége brékelni, de az olasz elvitte a szettet a rövidítésig és abban 4:0-ra, majd 5:2-re is vezetett. A spanyol némi szerencsével innen fordított és a 2. játszmában, 3:3-nál összejött a brék, ami után kezdődhetett a gála.Nadal a hajrában megint produkált egy olyan tenyerest, amit még sokszor fognak ismételni, csodálni.


Rafael Nadal 15 éve alig ha gondolta, hogy még 2019-ben is róla és Roger Federerről fog szólni a tenisz.

Fotó: live Brunskill/Getty Images

A Grand Slam-serlegek számát tekintve, 2004 óta soha nem állt olyan közel Rafa Nadal Roger Federerhez, mint most (20-18) és ez a különbség vasárnap egyre szűkülhet – tíz éve 15-6 volt. Akkoriban, 2009 végén, valószínűleg egyikük sem gondolta volna, hogy 2019-ben is még róluk szól a férfi tenisz – igen, Novak Djokovic felzárkózott.

A 33 éves mallorcai egészen elképesztő számokkal büszkélkedhet. A top tíznek 750. hete a tagja megszakítás nélkül, ami azért is elképesztő, mert többször előfordult, hogy csak a szezon felében tudott versenyezni sérülés miatt. Nem kell hozzá nagy bátorság, vagy jóstehetség, hogy kijelentsük, jövőre megelőzi Jimmy Connorst, aki 789 héttel még előtte van a listán.

Rafa Nadal az egyetlen az ATP Tour történetében, aki 16 egymást követő szezonban tudott legalább egy versenyt nyerni minden évben. Neki van a legtöbb ATP 1000-es trófeája (35) és senki más nem tudott a tenisz történetében egy Grand Slamen 12-szer győzni – Roland Garros.

A vasárnapi lesz a 27. Grand Slam és az 5. US Open döntője. Medvegyev minden tekintetben újonc ezen a szinten.

Borítókép: Emilee Chinn/Getty Images

Videók