Wawrinka a US Open bajnoka!

A svájci Stan Wawrinka lett az amerikai nyílt teniszbajnokság győztese, miután harmadik kiemeltként négy szettben 6-7 (1-7), 6-4, 7-5, 6-3-ra megverte az első számú kiemeltet, a szerb Novak Djokovicsot.


A svájcinak ez az első US Open, összességében pedig a harmadik Grand Slam-címe (a 2014-es Australian Open és a tavalyi Roland Garros után).

A 31 éves teniszező rendesen megdolgozott a sikeréért, pláne, mivel hatalmas fizikai hátrányban volt Djokoviccsal szemben. A svájci pontosan duplaannyit játszott a két hét alatt, mint a világelső (18-9 órában), így számítani lehetett rá: minél több ideig tart a mérkőzés, annál kevesebb lesz az esélye.

A lausanne-i azonban rengeteget kockáztatott, jobbik énjét mutatta, és 46 nyerő ütéssel brilliáns bemutatót tartott a játéktudásáról.

Djokovics vele szemben sokkal kevésbé bírta a strapát, és a negyedik órába érve erősen húzta a lábát, ami miatt kétszer is ápolást kért.

Wawrinka ezzel már a legutóbbi 11 döntőjét megnyerte, amibe a már említett három Grand Slam-döntő is beletartozik.

Az első szettben úgy tűnt, hogy minden az előzetes várakozásoknak megfelelően zajlik. Djokovics kettejük eddigi 23 csatájából 19-t megnyert, és 5-2-re el is húzott. Ekkor azonban jött Wawrinka, aki megtalálta az alapvonali játékát, és rövidítésre mentette a játszmát.

Ebben persze kikapott, de a második szettre is kitartott a lendülete. Az utolsó játékban, saját szervájánál a szerb annyira dühös volt, hogy az ütőjét ketté is törte, miközben Wawrinka ünnepelt.

A harmadik játszmát ugyanúgy brékből nyerte meg Wawrinka (az előzőt 5:4-nél, ezt meg 6:5-nél), így fordított, ami Djokoviccsal nem sokszor szokott előfordulni.

A svájci a negyedik szettben is sokkal erősebbnek tűnt, és a kétségek a szerb felől csak megerősödtek, amikor Djokovics ápolást kért a vízholyagjai miatt. Ráadásul Wawrinka szervája előtt, amivel kiváltotta ellenfele és a közönség ellenszenvét is.

Wawrinkát úgy tűnt, megzavarja ez, mert a következő játékban háromszor is bréklabdát adott ellenfelének. A végén azonban csak behúzta a játékot, ami döntőnek bizonyult.

A megszerzett magabiztossággal egyik oldalról a másikra küldte a szerbet, aki szinte nem is lábbal futott, hanem akaratból már csak a végére.

A második meccslabdáját így már beváltotta Wawrinka, aki így három egymást követő évben is Grand Slamet nyert.

Ezek után már csak annyit mondhatott: ,,Csodálatos ez! Úgy jöttem New Yorkba, hogy meg sem fordult a fejemben a győzelem, de ma már meg akartam nyerni a meccset.

Sokat játszottam, és abszolút kimerültem. Olyan sokat adtak a szurkolók, a hangulat, a stadion, ez egy fantasztikus este volt!"

Djokovics persze jóval fáradtabban nyilatkozott: ,,Ezen a szinten, hét-nyolc hónap játék után már nyilván senki sem friss, de ez egy Grand Slam, ahol mindent bele kell adni.

Mind a ketten megéreztük ezt. Mindketten rengeteget szenvedtünk, és Wawrinka volt, aki leküzdte, ő volt a jobb, ő volt fejben szívósabb.

Csodálatos hetek voltak ezek nekem. Nem voltam biztos benne még egy pár hete, hogy eljövök ide, mert sérülésekkel bajlódtam. Ha valaki azt mondja, hogy döntőzöl, habozás nélkül elfogadtam volna."

US Open
Férfi egyes, döntő:
Wawrinka - Djokovics  6-7 (1-7), 6-4, 7-5, 6-3

Videók