Szlovákia történelmi győzelmet aratott hétfőn, Romelu Lukaku pedig egészen biztosan meggyűlölte a technológiát. A belga válogatott gólrekordere ugyanis 86. válogatottbéli gólját szerezhette volna, de nem jutott előrébb. Hiszen hiába talált be kétszer a kapuba, mindkétszer korán örült.

Az első alkalommal a második félidő elején a VAR szobából lesnek vonalazták be a helyezkedését. Ezt még nagyjából mindenki értette. Másodszorra viszont egy újítás döntött a belgák ellen.

Az Európa-bajnokságon ugyanis vizsgázott az új chipes rendszer is, amelyet a kezezések, illetve a lesek pontosabb megítélésénél alkalmazhatnak.

A 86. percben Lois Opendát megszerezte a labdát, elhúzott a szélen, majd beadta, Lukaku pedig egyenlített. Hitte ezt mindenki.

Az Adidas által készített hivatalos Euro 2024 meccslabdában azonban van egy egy chip, éppen közepében, amely új betekintést nyújt a labda mozgásába, és a rendszer már képes volt észlelni, hogy Openda keze hozzáért a labdához, amikor eltolta azt a védő mellett. 

Ez egyenértékű a krikettben jelenleg használt „snickometer” technológiával, és elég érzékeny ahhoz, hogy megállapítsa, hogy a labda a kapu felé vezető úton érintkezett-e egy kézzel, vagy a játékos éppen abban a pillanatban tévedt leshelyzetbe.

Ez esetben a chip jelet ad és ez grafikus jelként kivetíthető, mintegy hullámvonal. Így kívülről nézve egy „szívdobbanás” formájában mutatja a képernyőn az "ütközést", így ezúttal is azt mutatta, hogy Openda keze megérintette a labdát és azzal tolta meg. 

A VAR-ellenőrzést követően Umut Meler játékvezető el is vette a gólt Belgiumtól. 

A vesztes csapat szurkolói persze a stadionban mindenzt nem feltétlen értették és a problematika továbbra is az, hogy hiába a technológia, de döntés felelőssége a török játékvezetőé. Mert neki kell megítélnie, hogy a kezezés vétlen volt-e, vagy sem. 

Ez esetben pedig az is a kérdés, hogy egy ilyen nagy tornán kell-e bevezetni egy ennyire jelentős újítást?

(Fotó: facebook/UEFA)