Ukrajna nemzeti válogatottjának középpályása, a Chelsea-ben légióskodó Mikhajlo Mudrik egyike azon tizenhárom játékosnak, aki a politikai helyzet miatt főszereplőjévé vált eme videóüzenetnek, amely arról szól, hogy az ukrán keretből mely játékosok szülőföldjét érinti a 2022 februárja óta tartó orosz-ukrán háború.

Mudrik, aki Krasznograd másik híres szülötte, a Real Madrid kapusa, Andrij Lunyin mellett tűnik fel,  kijelentette, hogy „abban a tudatban lépek pályára az Európa-bajnokságon, hogy tudom, a családom és a barátaim éjjel-nappal rakétatámadás veszélyének vannak kitéve szülővárosomban, Krasznogradban. A családom tagjai azonban maradtak szülővárosomban, és továbbra is hisznek hazánk végső győzelmében.”

"Our cities would love to host the EUROs, but they are fighting for freedom!"

13 players from the Ukraine NT address the world before EUROs. Their hometowns have been affected by Russian aggression – they are either damaged or temporarily occupied. pic.twitter.com/TjhsR6h7OS

— Ukrainian Association of Football (@uafukraine) June 13, 2024

Az Arsenal balhátvédje Olekszandr Zincsenko, valamint Kerkez Milos Bournemouth-i csapattársa, Ilja Zabarnyi ugyanúgy szerepelnek a videóban, ahogy a Dinamo Kijev csatára, Mikola Saparenko is, aki megosztotta a nagyvilággal, hogy szülőfalvát, Velika Novosilkát a „földdel tették egyenlővé az oroszok

Andrij Sevcsenko a korábbi Milan és Chelsea támadó, az Ukrán labdarúgó-szövetség elnöke a következőképp nyilatkozott:

"A városaink vágynak egy Eb-rendezésre, de most nem ezért, hanem a szabadságért harcolnak. nincs olyan ukrán játékos, város, stadion, avagy játszótér, amelyet ne érintene ez a háború. A futball nem mutathat túl a politikán, ahogy más sportok sem. Az Eb-résztvevő nemzetek mindegyikét Ukrajna megsegítésére kérjük!”

Ukrajna válogatottja Romániával szemben kezdi meg Eb-szereplését, hétfőn, koradélután!
 

(Fotó: Facebook/Ukrainian Association of Football)