Egyéb sportok

Sulyán Alexa Eb-elődöntős 200-on, Fucsovics és Marozsán biztos kvótás Párizsban!

ATLÉTIKAI EURÓPA-BAJNOKSÁG, RÓMA

A gödöllőiek 19 éves tehetsége tavaly már letette névjegyét a felnőttek között, 23.12 másodpercre javította az U20-as magyar csúcsot és szerepelhetett a budapesti világbajnokságon.

Az idei évben szintén jó formát mutatott eddig, május elején a bahamai váltóvilágbajnokságon a magyar 4×100 méteres staféta záróembere volt, két hete pedig 23.21 másodpercet futott a budapesti bronz kategóriás nemzetközi viadalon. Sulyán karrierje első felnőtt Eb-jén reális továbbjutási esélyekkel térdelhetett rajtgépbe és futamában bizonyította jó formáját. A kilences pályán futva a célegyenesre harmadik-negyedik helyen fordult, végül harmadikként ért célba 23.30 másodperces eredménnyel.

A magyar futó az első futamban szerepelt, így kicsit izgulnia kellett, mivel helyezéssel nem lehetett elődöntőbe kerülni, ahhoz a legjobb 12 idő egyikével kellett rendelkezni. A második kör után viszont már szinte biztosra vehette elődöntőjét, mivel az utolsó futam előtt a hatodik eredmény volt az övé, végül pedig a tizedik idővel jutott tovább.

"Úgy álltam a futambeosztáshoz, hogy a surranópályát kaptam, és ott csak magamra kell figyelnem, amit kihasználhatok. Azt hiszem, ez sikerült" – nyilatkozta az MTI-nek a gödöllői sprinter. – "Középdöntőbe szerettem volna kerülni az Eb-n és ez sikerült, úgyhogy nagyon elégedett vagyok. Este már nem lesz rajtam teher, és ezt szeretném kihasználni."

A 21.05-kor kezdődő 200-as elődöntőkben nem Sulyán lesz az egyetlen magyar, mivel vasárnap a 100 méteres fináléról három századdal lemaradt Takács Boglárka kiemeltként abban a szakaszban kezd a félkörös távon.

Hétfő délelőtt a férfi tízpróbázók megkezdték kétnapos versenyüket a 100 méterrel, melyben a mezőny magyar indulója, Gálpál Zsombor 10.91 másodpercet (881 pont) futott, ezzel a 24 induló között a 14. lett.
 

PÁRIZS 2024 – FÉRFI TENISZTORNA

Világranglistás helyezése alapján Marozsán Fábián és Fucsovics Márton is gyakorlatilag indulási jogot szerzett a párizsi olimpia tenisztornájának egyéni versenyén.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint a kvótákról határozó hétfői rangsorban Marozsán a 42., Fucsovics pedig az 55. helyen áll, és mindkettő garantált részvételt jelent alanyi jogon. A nemzetközi szövetség (ITF) szerdáig értesíti az érintett nemzeteket az egyéni indulásról, 19-ig kell visszaigazolni a részvételt, és hivatalosan nevezni a párosra. A két magyarnak jó esélye van a párosban is indulni, de ez a következő hetekben dől el.

Az ITF július 4-én, Wimbledonban jelenti be a végső listát a 172 sportoló (86 férfi és 86 nő) nevével. A sorsolás július 25-én lesz, az olimpiai teniszversenyek július 27-től augusztus 4-ig tartanak a Roland Garros salakpályáin.

Egyéniben 64-es, párosban 32-es a tábla, vegyes párosban 16-os. Utóbbiban július 24-én lesz a feliratkozás csak azoknak, akik már kvalifikáltak a másik négy versenyszám valamelyikében.

A vasárnap zárult Garroson a második fordulóig jutott Marozsán amúgy egy helyet javított, míg a nyitókörben kiesett Fucsovics egy helyet rontott előző pozíciójához képest. A párizsi elődöntőben alulmaradt olasz Jannik Sinner átvette a világelsőséget Novak Djokovictól, aki megszakításokkal 428 hétig állt az élen. A napokban térdműtéten átesett szerb klasszis már csak harmadik, a második helyre a Garroson harmadik Grand Slam-trófeáját begyűjtő spanyol Carlos Alcaraz áll.

A nőknél a legjobb magyar, Bondár Anna négy helyet javítva a 108., a vasárnap Bariban döntős Udvardy Panna a 133., míg a ‘s-Hertogenbosch-ban főtáblára jutott Gálfi Dalma a 138. Az immár négyszeres Garros-győztes lengyel Iga Swiatek utcahosszal, 3707 pontos előnnyel vezeti a WTA-rangsort.

(Fotó: Facebook/Magyar Atlétika – Hungarian Athletics)