Egyéb sportok

Sosem késő: az ötvenéves brit gördeszkás is ott lesz a párizsi olimpián

Az amerikai születésű Macdonald 2022-ben tért vissza azzal a céllal, hogy kivívja a részvétel jogát a nyári játékokra, ezt pedig – édesapja révén – brit színekben érte el vasárnap a Ludovika Campuson, miután az elődöntőig menetelt a férfiak park versenyszámában. Ezzel eldőlt, hogy a brit klasszis lesz minden idők legidősebb gördeszkása az olimpián. A brit színek képviseletében még két sokkal fiatalabb gördeszkás indul majd, a 15 éves olimpiai bronzérmes és kétszeres világbajnok Sky Brown, valamint a 16 éves Lola Tambling. Előbbi a britek legfiatalabb sportolója, aki érmet nyert az olimpián.

"Sosem gondoltam volna, hogy megszerzem a kvótát a párizsi játékokra. Többszáz dolognak kellett összeállnia és egy kis szerencse is kellett hozzá, hogy megszerezzem a szükséges pontokat, de végül sikerült" – mondta a nyolcszoros X Games-győztes Macdonald, aki az 1990-es években még a legendás Tony Hawkkal is nyert párosban. Emellett Macdonald szerezte a legtöbb érmet az Extrém Játékokon, összesen 22-t, nyolc arany mellett hét-hét ezüstöt és bronzot.

Age is just a number for Andy Macdonald.

He’s hoping to clinch a quota spot for the #Olympics at the #OlympicQualifierSeries this weekend!

Catch him in the Men’s Park semi-final today: https://t.co/O8CNguJdzl#Budapest2024 | #RoadToParis2024 | #OlympicQualifiers | #Olympics pic.twitter.com/7c56TGbiLG

— The Olympic Games (@Olympics) June 22, 2024

Macdonald a sanghaji állomás után 38. volt a kvalifikációs ranglistán, melyről mindössze 22 versenyző szerezhet biztos kvótát, így tudta, hogy Budapesten mindent be kell vetnie a sikerért. A nemzetközi szövetség hivatalos közleménye szerint eredményével a ranglista 20. helyére lépett elő, 22. azaz utolsó helyen pedig a dél-afrikai Dallas Oberholzer szerzett kvótát, aki csütörtökön ünnepli 49. születésnapját.

A brit sportoló a Nemzetközi Olimpiai Bizottság honlapjának adott interjújában elárulta, videóhívásban mondta el feleségének és három gyermekének az örömhírt.
"Azt mondtam a feleségemnek, emlékszel még, amikor összeházasodtunk, és megígértem neked, hogy olyan gyakran viszlek Párizsba, amennyire csak tudlak? Sajnálom, ez már 15 éve volt, de mit szólnál hozzá, ha idén nyáron mennénk? Erre a nyolcéves lányom behajolt a képbe és megkérdezte, +megyünk az olimpiára+, rávágtam, hogy igen, erre pedig leesett az álla a feleségemnek" – idézte fel Macdonald, aki már biztosan ott lesz a francia fővárosban, ahol augusztus 7-én versenyez.