Nemzetközi labdarúgás

Solksjaer elárulta, hogyan rombolta szét a bajnokesélyes United-et Cristiano Ronaldo

 Ole Gunnar Solskjaer elismerte, hogy a Manchester Unitednek változtatnia kellett a játékstílusán, miután 2021-ben újra szerződtette Cristiano Ronaldót.

A Vörös Ördögök 2020/21-ben a második helyen végeztek a Premier League-ben, és arra számítottak, hogy harcban lesznek a bajnoki címért, miután azon a nyáron Jadon Sanchót (Borussia Dortmund) és Raphael Varane-t (Real Madrid) is elhozták.

Az átigazolási időszak vége felé lehetőségük nyílt arra, hogy visszahozzák Cristiano Ronaldót, aki távozni akart a Juventustól, és akit a rivális Manchester Cityvel is kapcsolatba hoztak.

Ronaldo visszatérése azonban egy riasztó formahanyatláshoz vezetett, és Solskjaert 2021 novemberében kirúgták, miközben a United a Premier League-éra legrosszabb pontszámával zárta a szezont.

A Sky Bet’s Stick to Football című műsorának nyilatkozva Solskjaer beszélt arról, ahogy a United Ronaldo megszerzéséről döntött, és hogy hogyan bizonyult ez hátrányosnak.

"Nagyon gyors döntés volt. Nem gondoltuk, hogy Cristiano elérhető, és hogy klubot fog váltani. Amikor kiderült, hogy elhagyja a Juventust, nyilvánvalóan más klubok is akarták őt – de én is izgatott lettem emiatt" – mondta Solskjaer.

"A Unitednél megkérdezték tőlem, hogy ‘Szeretnéd-e, hogy megpróbáljuk ezt?’ Igent mondtam… Nyilvánvalóan tudjuk, hogy Cristiano minőségi játékos, és 37 éves, de nekünk kell irányítanunk – ő a világ legjobb góllövője. Végül nem jött be… sem nekem, sem Cristiano számára, de akkor ez volt a helyes döntés.”

Solksjaer beszélt arról, hogy Ronaldo miatt változtatniuk kellett az alapvető taktikájukon, ez viszont több olyan játékosra károsan hatott a klubnál, akik a korábbi években meghatározónak számítottak.

„Edinson Cavani volt az, aki a legjobban szenvedett, amikor Cristiano megérkezett – át kellett alakítani a játékát, erre kértük őt…”

"Ha ismered Ronaldót, tudod, hogy négy meccsből hármat akar játszani legalább, de ő is rájött, hogy öregszik. Ennek ellenére, ha egyszer is kihagyod, nem örül!”

"Korábban mi voltunk az egyik legjobban presszingelő csapat. Dan Jamest elengedtük, amikor Cristiano jött, és ők különböző típusú játékosok. Számomra ez volt a helyes döntés, de végül nem bizonyult jó döntésnek." – beszélt a szükséges taktikai változtatásokról a norvég.

Ronaldo 2022 decemberében közös megegyezéssel távozott a Unitedtől, miután a Piers Morgan-nek adott interjúban kritizálta a klubot és az új menedzsert, Erik ten Hagot. Ezután ingyenes átigazolással csatlakozott a szaúdi Pro League-ben szereplő Al Nassrhoz.

Fotó: Getty Images