Nemzetközi labdarúgás

Skócia érthetetlen taktikája a magyarok elleni mérkőzést is érintheti

Történt ugyanis, hogy Steve Clarke szövetségi kapitány a selejtezősorozat egyik legjobb mutatójával rendelkező, 193 centiméter magas Scott McTominayt bízta meg néhány rögzített szituáció elvégzésével.

A Manchester United középpályása a kvalifikáció során nyolc mérkőzésen hét gólt is szerzett, és a válogatott fő gólfelelőse, testi adottságai mellett a találkozót követők közül többen ezért sem értették, hogy miért ő végzi el a szögleteket és szabadrúgásokat például Billy Gilmour, Andy Robertson, vagy John McGinn helyett.

Íme néhány értetlenkedő szurkoló:

„Skót drukkerek, kérlek áruljátok el nekem, miért McTominay végzi el a szögleteket, amikor ő a legnagyobb gólveszélyetek.” – írta egy X felhasználó.

„Miért McTominay adja a szögleteket és a szabadrúgásokat? Pont neki kéne érkeznie a 16-oson belül!” – vélekedett egy másik júzer.

„Nevetséges, hogy McTominay végzi el a rögzített helyzeteinket, amikor ő a legjobb befejezője ezeknek a szituációknak.” – értetlenkedett egy harmadik.

„Taktikailag érthetetlen, hogy miért McTominay rúgja a szögleteket, 193 centi magas.” – írta egy negyedik.

McTominay a Svájc elleni meccsen is betalált, egy helvét szöglet után ért fel gyorsan Steve Clarke csapata, a hórihorgas játékos lövése pedig a menteni igyekvő Fabian Schär lábáról vágódott a tehetetlen Sommer mellett a hálóba.

Az előző két hasonló lebonyolítású Eb-t alapul véve Skócia továbbjutási esélye egy esetleges magyarok elleni győzelemmel körülbelül 90% fölötti sansszal bírna, míg a magyar válogatottnak vélhetően többgólos győzelemre lenne szüksége.

Amennyiben Steve Clarke a következő mérkőzésen is McTominayre bízza a rögzített szituációk elvégzését, egy gonddal kevesebbje lesz Marco Rossi csapatának a 16-oson belül.

(Borítókép: Joris Verwijst/BSR Agency/Getty Images)