Egyéb sportok

Sífutás: Nőknél teljes norvég fölény, férfiaknál Cologna az élen

A nők 7,5+7,5 km-s versenyén teljes norvég dominancia érvényesült. Az először klasszikus, majd szabad stílusú futásból álló versenyt Theresa Johaug nyerte,10.8 tizeddel mgelőzve honfitársát, Marit Björgent. A bronzérem a szintén norvég Heidi Weng viheti haza, és a 4. helyezett is a skadináv ország egyik versenyzője lett, Kristin Steira 3,5 tized másodperccel maradt le a dobogóról. Az ötödik hely a svéd Charlotte Kalláé lett.

Johaug már a második klasszikus stílusú körben elszakad a többiektől, senki nem tudott vele lépést tartani, nem volt esélyük utolérni a lahtii címvédőt, és tavalyi világbajnokot. A klasszikus stílusban erős Justyna Kowalczyk a váltáskor még a második helyen állt annak ellenére, hogy a pálya legélesebb kanyarjában elesett. Egyébként nem ő volt az egyetlen, akinek az az éles kanyar problémát okozott. A szabad stílus azonban nem ment neki ma, végül 52 másodperces hátránnyal a 8. helyen tudta befejezni a versenyt.

Björgen, Steira és Weng kis csapatot alkotva tartották magukat Johaug mögött. A világkupa pontok jóváírásáért jól sprintelt Marit Björgen, aki így a második helyéért járó pontok mellé 22 extra pontot szedett össze, és ezzel átvette a vezetést az összetett világkupában Kowalczyktól. Heidi Weng mindössze 1,1 tizeddel maradt le mögötte, élete első dobogóját megszerezve.

7,5+7,5 km síatlon végeredménye:

1. Therese Johaug (NOR) 36:52.6
2. Marit Björgen (NOR) +10,8
3. Heidi Weng (NOR) +11,9
4. Kristin Störmer Steira (NOR) +14,4
5. Charlotte Kalla (SWE) +39,7

Összetett világkupa állása:

1. Marit Björgen (NOR) 1995 pont
2. Justyna Kowalczyk (POL) 1957 pont
3. Therese Johaug (NOR) 1510 pont

A férfiak a női táv dupláját tették meg ma 15+15km-s versenyen. Dario Cologna 3,7 tizeddel tudta megelőzni norvég ellenfelét, Martin Johnsrud Sundbyt. A harmadik helyre a fiatal kanadai, Alex Harvey ért oda, 4,2 tizedes lemaradással. Számára ez a második dobogós helyezés az idei szezonban, korábban a Tour de Ski egyik állomásán tudott ezüstérmet nyerni.

Cologna, akárcsak Johaug, tavaly is megynerte a Lahtiban rendezett síatlont. A kalsszikus szakaszon nyugodtan síelt, nem ment bele a világkupa pontokért folyó sprintekbe sem, majd a szabad stílusú részen már urallta a versenyt. Otthagyta az élcsoportot, majd folyamatosan növelte az előnyét. 28 km után már látszott, hogy nem fogja tudni megverni senki. Ötödik győzelmét szerezte a szezonban.

A fennmaradó, két dobogós helyért hárman harcoltak: két norvégnak és a kanadainak volt esélye a pódiumra. Végül a sprintre Sundbynak maradt a legtöbb ereje, mindösze fél másodperccel tudta megverni Harveyt a 30 km-s versenyen. Röthe nem bírta úgy a legvégét, mint a másik kettő, így be kellett érnie a 4. hellyel. Sundby ebben a szezonban először állhatott dobogóra.

Petter Northung a mai versenyen nem indult, ennek ellenére az összetett állása az élen nem változott. Továbbra is Cologna vezett, mögötte Northung a második. A jelenleg harmadik kanadai Devon Kershaw növelni tudta előnyét a ma gyengén teljesítő svéd Markus Hellnerrel szemben, akinek ideje mindössze a 20. helyre volt elég.

15+15km síatlon végeredménye:

1. Dario Cologna (SUI) 1:07:30.5
2. Martin Johnsrud Sundby (NOR) +3,7
3. Alex Harvey (CAN) +4,2
4. Sjur Röthe (NOR) +5,5
5. Jean Marc Gaillard (FRA) +11,0

Összetett világkupa állása:

1. Dario Cologna (SUI) 1793 pont
2. Petter Northung (NOR) 1199 pont
3. Devon Kershaw (CAN) 1121 pont
4. Markus Hellner (SWE) 917 pont