Küzdősportok

Roy Jones Jr a boksztörténelem egyik legfélelmetesebb kiütését produkálta – Videó

Az "Art Serwano" névre valószínűleg még a legavatottabb bokszrajongók sem emlékeznek. De az ugandai valószínűleg szerepel majd a minden idők legnagyobb (vagy legkegyetlenebb, attól függően, hogy milyen nézőpontból nézzük) kiütéseit bemutató videós összeállításokban.

Serwano 1992-ben állt ki Roy Jones Jr. ellen, jóval azelőtt, hogy a szupersztárrá vált volna, akit a rajongók világszerte megismertek és megszerettek. Jones vitatható módon nem kapott aranyérmet a szöuli olimpiai játékokon, és minden ellenfelén levezette a frusztrációját. Miután könnyedén váltott profivá, 15 győzelmet gyűjtött össze – mindet kiütéssel. Gyorsasága, mozgása és puszta vakmerősége bokszszenzációvá tette Jonest, aki mielőtt Jorge Castro ellen végig harcolt volna egy meccset, Serwanóval került szembe. Az ugandai négy egymást követő vereségsorozatnak vetett véget, amikor legyőzte Ernie Valentine-t, és ezzel kiérdemelte a Jones elleni mérkőzést a nevadai Reno-Sparks Convention Centerben.

Az első menet bizonytalan kezdete után Jones egy távoli ütést vitt be, majd egy jobbegyenest indított, amely Serwano halántékán csapódott be. Ahogy a karjai és lábai teljesen megmerevedtek, borzalmas volt látni, ahogy a padlóra zuhan, miközben a ring környékén álló operatőrnek sikerült megörökítenie, ahogy a szemei felakadnak. Miközben Jones az amúgy is jeles karrierje 17. győzelmét ünnepelte, Serwano végül magához tért, és sikerült talpra állnia.

A floridai születésű Jones a történelem egyik legnagyobb bokszolója lett, aki a középsúlytól a nehézsúlyig mindenhol címeket nyert. Serwano 30 mérkőzéséből tekintélyes 20 győzelemmel fejezte be pályafutását. De mindig is emlékezni fognak rá, hogy elszenvedte a boksztörténelem egyik leglátványosabb kiütését Roy Jones Jr. kezétől.

Borítókép: Getty Images