Terem-, és strandröplabdában is olimpiai bajnok lenne az amerikai tehetség

Kathryn Plummer olyanra készül, ami ezidáig csak egy embernek sikerült.


Az amerikai röplabdázás legnagyobb tehetségének tartott Kathryn Plummer arra készül, ami eddig csak a női válogatottat edző Karch Kiralynak sikerült: teremben és strandon is érmet nyerni az olimpiai játékokon.

A 21 éves, 201 centiméter magas Plummer a Stanford Egyetem csapatával háromszor (2016, 2018, 2019) nyerte meg az egyetemi bajnokságot, ezt követően szerződött az olasz Monza együtteséhez, amelynek azonnal az egyik legponterősebb játékosa lett.

"Amikor elkezdtem röplabdázni, azt mondtam, el akarom érni, ami Kiralynak sikerült, én akarok lenni az első nő, akinek összejön ez a dupla. Ennek köszönhető, hogy teremben és strandon is játszom" - nyilatkozta az Olympic Channelnek az amerikai sportoló.

Plummer az egyetlen női játékos, aki - igaz, egyelőre az U17-es korosztályban - teremben és strandon is világbajnoki címet tudott nyerni: előbbiben 2015-ben, utóbbiban 2014-ben diadalmaskodott.
Ezzel kapcsolatban elmondta, először a teremben szeretne minél sikeresebb lenni, és amikor azt már nem élvezi annyira, akkor majd a strandon folytatja pályafutását.


A röplabda mindkét ágát eddig csak Karch Kiralynak sikerült meghódítania.

Fotó: Sean M. Haffey/Getty Images

"Rövidtávon a legfontosabb célom, hogy kivívjam az olimpiai csapattagságot, vagy most, vagy Párizsban, a válogatott időszakok között pedig szeretnék Európában a lehető legmagasabb szinten játszani" - fogalmazott a feladóátló.

Plummer tavaly nyáron mutatkozott be az amerikai válogatottban, amellyel aranyérmet szerzett a Pán-amerikai Játékokon.

A tengerentúli nemzeti csapatot edző, magyar származású Kiraly 1984-ben és 1988-ban terem-, 1996-ban - Kent Steffes párjaként - strandröplabdában nyert olimpiai aranyérmet, ezzel a világ egyetlen röplabdázója, akinek ez a duplázás sikerült.

Az amerikai női válogatottat 2012 óta irányítja, a csapattal 2014-ben világbajnoki címet, 2016-ban olimpiai bronzérmet szerzett.

Borítókép: Jamie Schwaberow/NCAA Photos via Getty Images

Videók