"Sokkal szabadabb Pesten az élet" - Tálas Zsuzsanna, a Vasas feladója

Hosszas huzavona után, a nyár legvégén írt alá a Vasas Óbudához a magyar válogatott feladója, Tálas Zsuzsanna. A fiatal feladóval beszélgettünk.


A fehérvári nevelésű játékosnak válogatott-beli riválisát, a nyáron Belgrádba szerződött Milovits Júliát kell pótolnia irányító poszton, és bár saját elmondása szerint nehezen indult számára a szezon, eddig se a szurkolóknak, sem a szakvezetésnek nem lehet panasza a játékára.

 

- Szerdán lejátszottad életed első hivatalos, nemzetközi klubmeccsedet. Hogy érezted magad a pályán, mennyire volt új ez az egész?
"Jól éreztem magam, bár az azért látszott, hogy nem volt túl nagy nemzetközi színvonal, inkább éreztem úgy, mintha egy külföldi csapat nevezett volna a magyar bajnokságba, és ez az a találkozó lett volna, így aztán nem is volt olyan nagy extra hangulatom. A válogatottban előbb éreztem már ilyet."

- Nyáron hosszas huzavona után írtál csak alá a Vasashoz. Mi volt ennek az oka? Nem bántad meg azóta ezt a döntésedet?
"Megbánni egyáltalán nem bántam meg. Zotyát ismertem, tudtam, milyen munka folyik itt. A huzavona oka leginkább az volt, hogy nem tudtam, milyen csapat lesz körülöttem. Most, hogy beilleszkedtem, jól érzem magam, így tényleg nem bánom, hogy így döntöttem."

 

- Nehezen indult a szezon számodra, hiszen előbb betegség voltál, majd a válogatott edzőtábor miatt sok kiesett a vasasos alapozásodból augusztusban. Mennyire érezted meg ezt?
"Nagyon!! Nekem mindig az alapozás határozza meg a szezonomat, ha az jól sikerül, akkor általában az idény is jól szokott sikerülni. A válogatottban is nagyon rossz volt, mert nem tudtam azt a játékot hozni, amit szerettem volna. Amikor meg visszajöttem a Folyondár utcába, az edzéseken sokkal előbb elfáradtam, mint a többiek, nem volt meg az az alap állóképességem, ami a többieknek, így nagyon nehéz volt az eleje."

- Mikor érezted először azt, hogy utolérted magad?
"Talán a TF elleni mérkőzés volt az, amikor mintha egy kis szikráját láttam volna a régi erőmnek, lendületemnek. Az sem könnyített a helyzeten, hogy felkerültem Pestre, új iskola, új lakás, sokkal több utazás - ezt is meg kellett szoknom."

 

- Ez az első szezonod édesanyád és eddigi edződ, Fésűs Irén nélkül. Kellett már a váltás? Miben változott legtöbbet az életed nélküle?
"Azt gondolom, hogy kellett a változás, igen. Ami a legfontosabb, hogy sokkal szabadabb minden. Nincs ott mindig mindenhol, nem az van, hogy minden lépésemet figyeli, hogy mit eszek, mikor megyek edzésre, mikor érek haza, hogy nyújtok, hanem ez az egész leszűkült az otthoni életünkre. Ennek következtében viszont az anya-lánya kapcsolat felerősödött, sokkal több mindent meg tudunk beszélni egymással."

- Tavaly a BSE-vel már volt egy veretlen alapszakaszotok, most megint hibátlanul állunk. Van "déja vu" érzésed, vagy ez teljesen más, mint az előző szezonban?
"Teljesen más. Tavaly sokkal erősebb, rutinosabb csapatok votlak a mezőnyben, az is ezt mutatja, hogy például innen a Vassaból öt, a bajnokságot meghatározó játékos igazolt el. Az idei játékunk egyelőre nagyon hullámzó, így nehéz lenne bármit is jósolni abból, hogy megnyertük az első körben az összes meccsünket. Ha olyan napot fogunk ki, akkor szeritem valamelyik pozsonyi MEL-es csapatot is meg tudnánk verni, ám ha épp nem jön ki a lépés, akkor egy nálunk gyengébb együttestől is simán ki tudunk kapni."

 

- Sűrű hetek jönnek megint, hisz előbb megyünk Norvégiába, aztán az alapszakasz talán legfontosabb meccsén jön a Békéscsaba - mindezt ráadásul különböző labdákkal. Ez téged, mint feladót, mennyire zavar?
"Most, hogy a Moltenre kellett visszaállni, nem zavart, erről a Mikasára való átállás sokkal nehezebb - talán ezért is volt, hogy a Steinkjer ellen instabilabb volt az érintésem. A nyitás amúgy jobb a Mikasával, sokkal jobban lebeg az a labda, mint ez, de más bajom szerencsére nincs vele. Szeretnénk nyerni Norvégiában, remélem, ez a Palota elleni meccs jó ráhangolódás volt arra."

Videók