Röplabda: hosszú böjtöt szakíthatnak meg a döntő résztvevői

A Vasas a Nyíregyházával csap össze a trófeáért.


Mindkét vezetőedző nagy csatára és kiélezett mérkőzésekre számít a női röplabda Extraliga húsvéthétfőn kezdődő fináléjában, amelyben a Vasas és a Nyíregyháza találkozik.
 
Az alapszakaszelső fővárosiak az elődöntőben három meccsen bizonyultak jobbnak az Újpestnél, míg a kupagyőztes nyírségiek ötmérkőzéses párharcban jutottak túl a címvédő Békéscsabán.
    
A Vasas lengyel vezetőedzője, Jakub Gluszak hazájában kétszer is vívhatott bajnoki döntőt - mindkétszer aranyérmes lett a Chemik Policéval -, de ilyen lebonyolítással még nem találkozott.
    
"Elég őrült ez a kiírás, hogy kétnaponta mérkőzéseket kell játszanunk, így az elmúlt másfél hétben elsősorban az erre való mentális és fizikális felkészítésre helyeztük a hangsúlyt" - mondta a szakvezető az MTI-nek.
    
Meglátása szerint a bajnokságnak ebben a szakaszában a csapatok már nem nagyon tudnak taktikailag újat mutatni egymásnak, így az ellenfélre való felkészülés is csak ennek a hétnek a második felében kezdődött el.
    
"Láttam már sok példát arra, hogy az az együttes, amelyik hosszabb mérkőzés nélküli időszakból érkezett, nem teljesített olyan jól, de kijelenthetem: ha holnap kezdődne a finálé, akkor is készen állnánk" - fogalmazott Gluszak.
    
A párharcban kiélezett összecsapásokra számít, ahol ha a színvonal nem is feltétlenül lesz mindig a legmagasabb, biztosan "nagy lesz a csata" a pályán.
    
"Nekünk ez az egy hét olyan lesz, mint másoknak a karácsony. Egész évben erre készültünk, minden tudásunkat és a bennünk lévő összes érzelmet a pályára fogjuk tenni. Bízom abban, hogy a szurkolóink is velünk lesznek az út utolsó szakaszán is" - nyilatkozta a 32 éves tréner.
    
"Nehéz lenne előre megmondani, hogy melyik csapat járt jobban: a többet pihenő Vasas, vagy mi, akik egy nagy sorozatból érkezünk a bajnoki döntőbe" - utalt Hollósy László, a Fatum Nyíregyháza vezetőedzője arra, hogy a fővárosi együttes már április 7-én bejutott a fináléba, míg az ő csapata hétfőn vívta a Békéscsaba elleni párharc ötödik összecsapását.
    
A korábbi szövetségi kapitány - aki tavaly februári visszatérése óta két Magyar Kupa-aranyérmet nyert a nyírségiekkel - szerint nehéz lesz felvenni a döntő ritmusát, hiszen míg az elődöntőben heti egy mérkőzést játszottak, most egy hét alatt négyszer kell összecsapniuk a Vasassal.
    
"Másfél hét van hátra az idényből, ráadásul ez a bajnokság döntője, így aki fáradtságra hivatkozik, az csak kifogást keres" - fogalmazott a tréner.
    
A fővárosi együttesről elmondta, a bajnokság elején őket is alaposan meglepte a rivális jó teljesítménye, mert nem számítottak arra, hogy ennyire domináns lesz a Vasas.
    
"Sok újat most már nyilván nem tudunk mutatni egymásnak, biztos vagyok benne, hogy akárcsak mi őket, ők is alaposan kielemeztek minket. Egy-két apró taktikai változtatásra lehet majd számítani, de egy ilyen sorozat 60-70 százalékban a mentális tényezőkről szól" - nyilatkozta az MTI-nek Hollósy, aki tavaly is döntőbe vezette együttesét, amely akkor 3-1-es összesítéssel alulmaradt a Békéscsabával szemben. Hozzátette, mivel a pályaelőny a Vasasnál van, egyszer mindenképpen nyerniük kell idegenben, ami nem lesz egyszerű.
    
"Nem szoktam tippelgetni, vagy vágyálmokat megfogalmazni, így most sem teszem. A lényeg nem az, hogy hány meccses lesz a döntő, hanem hogy az utolsó találkozó után mi emelhessük magasba a serleget" - jelentette ki a szakember.
    
Az alapszakaszban négy mérkőzést vívtak egymással a csapatok: kétszer a Vasas (3-0, 3-1), kétszer a Nyíregyháza (3-2, 3-2) örülhetett.
    
A két együttes korábban kétszer játszott egymással bajnoki döntőt, a mindkét alkalommal ötmeccses párharc végén 2005-ben és 2008-ban is a Vasas örülhetett.
    
A bronzéremért az elmúlt öt kiírásban győztes Békéscsaba és a tavaly bronzérmes Újpest csap össze a döntőhöz hasonlóan az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcban.
 
A finálé menetrendje:
 
április 22., hétfő, 19.00: Vasas-Nyíregyháza
április 24., szerda, 19.00: Nyíregyháza-Vasas
április 26., péntek, 17.30: Vasas-Nyíregyháza
április 28., vasárnap, 17.30: Nyíregyháza-Vasas - ha szükséges
április 30., kedd, 19.00: Vasas-Nyíregyháza - ha szükséges
 

 

Videók