Nemzetközi labdarúgás

Rodrin „csattant az ostor”

A 2024-es Európa-bajnokságon alkalmazott új szabály első „vesztese” a Manchester City és a spanyol válogatott középpályása, Rodri lett. Ugyanis azok után, hogy a horvátok ellen már összeszedett egy sárga lapot, az olaszok ellen még a régi beidegződések szerint reklamálni próbált a bírónál, de mivel nem ő a csapatkapitány, így ezért sárga lapos figyelmeztetést kapott. Vagyis ki kell hagynia a következő találkozót.

Az UEFA új szabályozása szerint ugyanis csak a csapatkapitányok kommunikálhatnak a játékvezetővel. A spanyolok kapitánya pedig Alvaro Morata, Dani Carvajal pedig a helyettese.

Rodri rossz beidegződése pedig azt jelenti, hogy ki kell hagynia az Albánia elleni mérkőzést.

Roberto Rosetti, az UEFA játékvezetői ügyvezető igazgatója egyébként még az Európa-bajnokság előtt érvelt az új szabály mellett:

"A játékvezető 200-250 döntést hoz meccsenként – azaz 22 másodpercenként egyet – nehéz és olykor vitatott helyzetekben. Hatalmas nyomás alatt, miközben mindegyiket több különböző szemszögből is megvizsgálják és újranézik a szurkolók és a szakértők. Egy játékvezető számára lehetetlen megmagyarázni mindet mindenkinek. Ezért tartjuk fontosnak, hogy a csapatból csak a kapitány forduljon a játékvezetőhöz, ha meg akarja vitatni a döntést."

Rodri példája egészen biztosan „elrettentő lesz” a későbbiekben, így kevesebb reklamálást és még több focit láthatunk majd a jövőben.

(Fotó: Getty Images)