Egyéb sportok

Rántott tofu és párolt sáfrány is van az olimpiai étlapon

Egy világesemény minden eleme pontos szervezést igényel. Ez kifejezetten igaz az étkezésre is, főleg ha élsportolóknak, és különböző kultúrákból érkezők gyomrának kell kedveskedni. A 2020-as tokiói olimpián is nagy figyelmet fordítanak arra, hogy mi kerüljön az asztalra.

Nem bízták a véletlenre az ötkarikás étkezést a szervezők: már két évvel ezelőtt, 2018-ban, megtervezték a sportesemény Élelmezési Stratégiáját, amiért egy külön tanácsadó csoport felelős. Meghatározták, milyen ételeket fognak felszolgálni idén nyáron, és ehhez hány beszállítóra lehet szükség, illetve ez milyen költségekkel jár. Ilyen stratégiákkal a 2012-es londoni olimpia óta készülnek az események szervezői.

Tokióban a sportolókat 40 kantin fogja kiszolgálni, ahol megismerkedhetnek a Washoku-val, a japán étkezési kultúrával is, amely az UNESCO Világörökség része.

Idén kiemelt cél a költséghatékonyság és a fenntarthatóság megvalósítása. Ezért alapvetően helyi beszállítók biztosítják majd az alapanyagokat, és újrahasznosítható eszközök beszerzésére fognak támaszkodni. A nagy mennyiségek ellenére is ügyelnek majd a higiéniára és az élelmiszerbiztonságra.

""
A sportolók a hazai különlegességek mellett a nemzetközi konyha ételeiből is választhatnak.

Fotó: Valery SharifulinTASS via Getty Images

Legalább ennyire fontos, hogy a sportolók megfelelően étkezhessenek, miközben pályafutásuk legjobb teljesítményét kell kihozniuk magukból. Az olimpiai faluban ezért a lehető legváltozatosabb, különböző kultúrákat és étkezési szokásokat kielégítő menüsor várja őket.

Reggelinél, ebédnél és vacsoránál is a következő standokról lehet válogatni:

nemzetközi konyha
pizza, tészta
ázsiai konyha
japán konyha
gluténmentes és vegetáriánus
halak
saláták, gyümölcsök és desszertek

Hogy milyen különleges helyi fogásokkal készülnek a japánok? Grillezett, vagy rántott tofu minden nap, minden étkezésnél elérhető lesz, de a kulináris különlegességekre utazók párolt királyi sáfrányt, japán húsos batyut, halkolbászt, cake salé-t (sós tortaféle), és megannyi kedvelt helyi hal- és húsételt, illetve zöldségköretet fogyaszthatnak. Az iszlám vallásban megengedett halal-fogások alapanyagai Malajziából érkeznek majd.

Forrás: olimpia.hu

Borítókép: Harry How/Getty Images