Nemzetközi labdarúgás

Politikai kötődésű rendezvényen szólalt fel, majdnem elvették tőle a BL-döntőt

Marciniak május 29-én felszólalóként részt vett a katowicei Everest üzleti konferencián. Az esemény Slawomir Mentzen szélsőjobboldali politikushoz köthető, aki korábban homofób és antiszemita programpontokkal kampányolt. Az eset miatt bejelentést tett a FARE-hez köthető "NEVERAGAIN” civil szervezet, aminek nyomán felmerült, hogy a Bajnokok Ligája isztambuli döntőjére kijelölt bírót megfosztanák ettől a feladattól.

Marciniak nem sokkal később közleményt adott ki, amelyben úgy fogalmazott, hogy „súlyosan félrevezették”, és „nem volt teljesen tisztában” a konferencia hovatartozásával. Részvételéért, és az általa okozott kellemetlenségekért elnézést kért, valamint leszögezte, ha tudta volna, hogy a rendezvény összekapcsolódik lengyel szélsőjobboldallal, kategorikusan visszautasította volna.

Mentzen később elmondta, hogy Marciniak negyvenöt perces előadást tartott, aminek – ahogyan az egész rendezvénynek – semmi köze nincs a politikához.

A játékvezetőt védelmébe vette Kamil Bortniczuk sportminiszter is. Az államférfi szerint „konferenciának nem volt politikai, csak gazdasági dimenziója”, majd hozzátette, a Marciniakkal folytatott közvetlen beszélgetéséből tudja, hogy a szerződésben a beszéddel kapcsolatban leírták, nem járult hozzá ahhoz, hogy képmását semmilyen ideológiai, vallási és figyelem politikai ügyben felhasználják.

UEFA statement concerning Szymon Marciniak: ⬇️

— UEFA (@UEFA) June 2, 2023

Az UEFA június 2-án hivatalos közleményében tudatta, hogy minden bejelentést komolyan vesznek, Marciniak mélységes bocsánatkérését és pontosítását pedig elismerik, valamint megerősítették, hogy a június 10-én Isztambulban esedékes Manchester City – Internazionale finálét a lengyel bíró vezeti.

 

Borítókép: Tnani Badreddine/DeFodi Images via Getty Images