20 millió dolláros csalással vádolják a pókertermet irányító céget

Összesen nyolc high stakes pókeres perelte be az UB korábbi tulajdonosát, az Excapsa Software-t. A felperesek szerint legalább 20 millió dollárt szerzett csalással játákosaitól az online pókertermet irányító cég.


Nyolc high stakes profi, névszerint Daniel “Ashman” Ashman, Brad Booth, Thomas “tommyboy83″ Koral, Greg “Captain Zeebo” Laverly, Dave Lizmi, Daniel “King Dan” Smith, Joseph Sanders és Dustin “Neverwin” Woolf keresetet nyújtott be az 6356095 Canada Inc. (korábban Excapsa Software) és további tíz meg nem nevezett vállalat és magánszemély ellen. A magánszemélyek közé tulajdonosok, üzemeltetők, tisztségviselők és más Excapsa alkamazottak tartozhatnak, valószínűleg közöttük van Greg Pierson, Jon Karl, Jack Bates és Russ Hamilton is.

A vád szerint az alperesek összeesküvés és megtévesztés útján több mint 2 millió dollárt csaltak ki a felperesektől 2003 júniusa és 2008 januárja között, továbbá megközelítőleg 20 millió dollárral "húzták le" játékosaikat. Állításuk szerint az alperesek szándékosan helyeztek biztonsági rést a pókerterem szoftverébe, és engedték, hogy bizonyos ügyfelek megjeleníthessék ellenfeleik zárt lapját high stakes játékokban. Ezekhez úgynevezett superuser accountokat adtak ki, amelyekről olyan szabálytalan utalásokat is engedélyeztek, amelyek lehetetlenek lettek volna belső segítség nélkül.

Az UB (akkor UltimateBet) superuser-botránya 2008-ban robbant ki, miután a 2+2 fórumozói felfedeztek egy játékost, aki tízszer nagyobb nyerési rátával rendelkezett, mint más regulárok. Hamarosan további accountokat találtak abnormálisan magas winrate-tel. A játékosok ezt jelezték az UB felé, a terem pedig - több hónapos várakozást követően - elismerte, hogy superuser accountokról van szó, amelyekről megjeleníthetők az ellenfelek zárt lapjai. A terem a korábbi vezetőséget vádolta, és ígéretet tettek arra, hogy kárpótolják a játékosokat, a vizsgálat részleteit azonban titokban tartották.

A felperesek most a szervezett bűnözés ellen hozott Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act (RICO) törvényre hivatkoznak. A vádpontok között például csalás, zsarolás, korrupció, beavatkozás várható gazdasági előnyért, tisztességtelen üzleti gyakorlat és gondatlanság szerepel.

A kiszivárgott információk szerint Daniel Ashman 153.863, Brad Booth több mint 500.000, Thomas Koral több mint 20.000, Greg Lavery több mint 140.000, Dave Lizmi több mint 500.000, Joseph Sanders több mint 100.000; Daniel Smith több mint 20.000, Dustin Woolf pedig több mint 300.000 dollár veszteséget könyvelt el superuser accountok ellen.

Az UB egyébként már jóideje nincs az Excapsa tulajdonában, 2008-ban eladták a termet a Tokwirónak és 15 millió dollárt fizettek a superuser-botrányban átvert játékosok kártalanítására.

Videók