Magyar foci

Pascal Jensen lett az FTC új vezetőedzője

Csütörtök délelőtt még csak paparazzik kapták lencsevégre, délután már elkészült az FTC sajtósainak első hivatalos képe is a Ferencváros új vezetőedzőjéről, Pascal Jensenről. 

Jansen 1973. január 27-én született Londonban, holland édesapa és angol édesanya gyermekeként. A holland-angol kettős állampolgárságú tréner a hollandiai Zaandamban nőtt fel, és itt is kezdett el futballozni. Csak utánpótlááskarrierje volt, ami alatt játszott többek között az AZ Alkmaarnál és az Ajaxnál is. A komolyabb pályafutás beindulása előtt azonban súlyos sérülést szenvedett. 

Edzőként 1993-től 1998-ig a Haarlem utánpótlás-trénereként dolgozott, majd két szezonon keresztül az Al-Jazeera és az Al-Wahda edzői stábjában tevékenykedett. Ezt követően visszatért Hollandiába, ahol a Vitesse és a Sparta Rotterdam akadémiáján tevékenykedett.

2011-ben a Sparta Rotterdam segédedzője lett. Aztán a PSV utánpótlás csapatainál dolgozott, ezután csatlakozott az AZ Alkmaarhoz, ahol a felnőttcsapatnál előbb asszisztens-edző volt, majd 2020 decemberében kinevezték vezetőedzőnek. Ezt a posztot 2024 januárjáig töltötte be.

Irányítása alatt a csapat egy bronzérem mellett egyszer negyedik, egyszer pedig az ötödik helyen végzett a holland bajnokságban. A nemzetközi porondon három alkalommal indult a csapatával az Európa Konferencia Ligában. 2022-ben a nyolcaddöntőig jutott vele az Alkmaar, míg tavaly a az elődöntő jelentette a végállomást a gárdának. Érdekesség, hogy FTC új trénere másfél éven keresztül együtt dolgozott a magyar válogatott Kerkez Milossal is. 

Hasonló nemzetközi kupaszerepléssel egészen biztosan megerősítené a helyét az Üllői úton hosszú évekre. 

(Fotó: facebook/FTC)